Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Dakar Rally 2022

Rallylegende Loeb slaat terug en wint voor de vijftiende keer Dakar-etappe

Sebastian Loeb heeft zijn eerste Dakar-zege van 2022 behaald. Het is zijn eerste etappezege in de befaamde rally sinds 2019. Hij wist enkele minuten goed te maken in het klassement.

Loeb Dakar 2022
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool / Getty Images

Rallylegende Sebastian Loeb, die van 2004 tot en met 2012 negen keer op rij WRC-kampioen werd, is ijzersterk begonnen aan de Dakar Rally. Tijdens de tweede echte dag van de rally pakte hij zelfs zijn eerste etappe zege van het jaar.

Etappe twee werd verreden over 338 getimede kilometers van Ha'il naar Al Artawiya. Op de maandag werden de coureurs voor het eerst geconfronteerd met duinen. In eerste instantie zou het deel een van een marathonetappe zijn, maar door dat plan ging een streep door zware regenval in het beoogde kamp waar de coureurs vanavond zouden slapen.

Het betekent dat de coureurs vanavond gewoon in het 'normale' kamp slapen bij hun teams en er aan de auto's mag worden gesleuteld. Er hoefde deze maandag dus niet extra voorzichtig worden gereden.

Strijd tussen twee toppers

Al vroeg in de etappe werd het duidelijk dat de strijd om de dagzege waarschijnlijk zou gaan tussen Sebastian Loeb (Bahrein Raid Extreme) en de leider in het klassement Nasser Al-Attiyah (Toyota Gazoo Racing). Na 244 kilometer lag de Fransman tweeënhalve minuut op hem voor.

Andere dagfavorieten, zoals Carlos Sainz en Stephane Peterhansel, die op zondag nog veel tijd verloren en daardoor in het klassement op achterstand staan, bleven ook nog in het kielzog van het duo. Zij moesten uiteindelijk respectievelijk 6 en 8 minuten toegeven op de winnaar van de dag.

Toen de 338 kilometer achter de rug was, was het Loeb die met een voorsprong van een kleine drieënhalve minuut op Al-Attiyah de dagzege wist te pakken. Het is zijn vijftiende etappezege in totaal en zijn eerste sinds 2019, nadat hij in 2020 niet meedeed en vorig jaar uitviel in etappe acht.

In het klassement staat Al-Attiyah nog steeds op plek een, maar zijn voorsprong bedraagt nu nog slechts negen minuten.

De Nederlanders?

Ten Brinke eindigde de etappe knap als tiende, op een kwartier afstand van Loeb. Daarmee rechtte hij de rug na een teleurstellende maandag, gedurende welke hij veel tijd verloor in de slotfase toen hij verdwaald raakte.

De Coronels kenden ondanks enkele problemen ook een solide tweede etappe. Goed voor een top twintig klassering was het niet, maar wel handhaven ze zich in de top twintig van het klassement. Ze eindigden op ruim 37 minuten van de Franse rallylegende.

Check hieronder de tussenstand in het klassement na etappe twee.

Tussenstand klassement coureur Dakar 2022 na etappe twee

Pos. Coureur Team Tijd
1. Al-Attiyah Toyota 06:59.21
2. Loeb Bahrain Raid Extreme + 09.16
3. Alvarez Overdrive Toyota + 40.53
4. De Villiers Toyota Gazoo + 41.22
5. Visilyev VRT Team + 43.39
Coronel Coronel Dakar Team + 1:34.41
Ekstrom Audi Sport + 1:55.52
Sainz Audi Sport + 2:24.31
Ten Brinke Overdrive Toyota + 2:30.32
Peterhansel Audi Sport + 23:35.43

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Dakar Rally 2022 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Sponsor 'Ferrari kaapt grote sponsor Mercedes en evenaart megadeal Red Bull'