Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Rapportcijfers GP Turkije: Verstappen maximaliseert, zeldzame toprace Bottas

Op papier waren er twee duidelijke winnaars tijdens de Grand Prix van Turkije: Valtteri Bottas en Max Verstappen. Ook andere coureurs presteerden bovengemiddeld goed, maar sommigen zakten door de ondergrens. We delen rapportcijfer uit.

De Grand Prix van Turkije was een slow burner . Pas in het slot van de race kwam er echt even in de brouwerij. Verschillende coureurs probeerden het uit te zingen op een setje intermediates en Lewis Hamilton kibbelde met zijn team over een eventuele pitstop. Niet iedereen presteerde even goed, terwijl sommigen wel een hoog niveau aantikten. We delen rapportcijfers uit aan de twintig Formule 1-coureurs.

De cijfers

20. Nikita Mazepin: 4 Kwalificeerde mijlenver achter teamgenoot Mick Schumacher. Hij kreeg zijn Haas niet aan de praat. Lijkt geen schande, maar als je teamgenoot het kan, dan moet jij het ook kunnen. In de race troosteloos laatste. 19. Mick Schumacher: 8 Het was zijn beste weekend tot aan de race. Hij bereikte Q2! Daar werd hij al snel door Alonso in de ronde getikt. Zonde, want hij had in die omstandigheden misschien wel anderen achter zich kunnen houden. 18. Sebastian Vettel: 5 Eigenlijk gewoon een waardeloze call van Vettel, waar hij ook voor werd afgestraft. Hij vocht met Ocon, die uiteindelijk een puntje pakte, maar toen dook hij naar binnen voor slicks. Dat kwam hem duur te staan, want de achttiende plek is best wel teleurstellend. 17. Nicholas Latifi: 5.5 Wist in de kwalificatie en de race niet in het spoor te blijven van George Russell, al zag de Williams-bolide er dit weekend gewoon matig uit. Toch was Latifi zeer onzichtbaar en wist hij de aansluiting bij het middenveld bij lange na niet de vinden. 16. Fernando Alonso: 7 Zijn goede cijfer verdient hij natuurlijk vooral door zijn kwalificatie. Hij vertrok vanaf P5, maar door een tik van Gasly was zijn race heel snel klaar. Een knullige inhaalpoging bij Schumacher zorgde ervoor dat hij het helemaal kon vergeten. Helaas ging hij roemloos ten onder. 15. George Russell: 6 Redde het weer tot Q2, maar dat is tegenwoordig eigenlijk gewoon normaal. In de race was zijn Williams niet echt vooruit te branden en eindigde hij in de achterhoede. 14. Yuki Tsunoda: 7.5 Een puike kwalificatie van Tsunoda, die het tot Q3 wist te schoppen op de zachte band. In de race hield hij heel knap Hamilton ronden lang achter zich, maar daardoor kon hij in het restant van de Turkse GP weinig meer uitrichten. Toch zal hij heel veel punten hebben gescoord bij Helmut Marko! 13. Daniel Ricciardo: 5.5 Een waardeloze kwalificatie zorgde er voor dat hij bijna meteen kansloos was voor punten, zeker toen hij het hele eerste deel van de race vast zat achter de kleinere Goden. Hij won na zijn pitstop toch nog wat terrein en had uitzicht op punten, maar zijn banden lieten het afweten en dus ging ook de Australiër ten onder. 12. Kimi Raikkonen: 6 Zoals we helaas wel vaker gewend zijn van Kimi reed hij een onzichtbare race. Hij moest van ver komen na een teleurstellende kwalificatie, maar goed genoeg voor punten was het niet. 11. Antonio Giovinazzi: 6.5 So close, yet so far. Een ronde langer had hij nog moeten rijden om een puntje af te pakken van Ocon, nadat de Italiaan een relatief foutloze race reed. Toch was het ook voor hem niet genoeg.

10. Esteban Ocon: 7.5 Zijn kwalificatie was eigenlijk heel teleurstellend als je kijkt naar teamgenoot Alonso. In de race was Ocon wat beter en was hij sneller dan enkele mannen voor zich. Een dappere keuze om de hele race door te rijden leverde hem een extra puntje op. 9. Lance Stroll: 6.5 Hield de eer hoog voor Aston Martin en bereikte Q3, maar in de race was hij duidelijk te sloom voor Leclerc, Gasly en Norris. Een negende plek leek dan ook het maximale voor de Canadees. 8. Carlos Sainz: 8.5 Een ijzersterke race voor Sainz vanaf de laatste plek. Wat Ricciardo niet lukte, lukte hem wel. De ene na de andere coureur werd ingehaald en een slome pitstop zorgde er voor dat het bleef bij een achtste plaats. Driver of the day! 7. Lando Norris: 7 Had niet de snelheid om de toppers bij te houden, terwijl we dat stiekem wel van hem gewend zijn. McLaren had het niet in huis, maar Norris wist de eer nog te redden door een handvol punten te scoren. 6. Pierre Gasly: 8 Dat tikje aan Alonso vergeven we hem, want Perez zat wel degelijk even naast hem. Ondanks de vijf seconden straf die hij kreeg wist hij dankzij een ijzersterke kwalificatie en een ijzersterke race beslag te leggen op P6. Hamilton had hij zelfs nog in zijn vizier! 5. Lewis Hamilton: 7 Zijn kwalificatie was subliem en de Brit leek niet te stoppen. Velen vreesden voor een zege van de Brit, maar zo ver kwam het ondanks een sterk begin van de race niet. Strategisch gekibbel met zijn team kostte hem nog bijna kostbare punten, of had hij de race uit kunnen rijden en P3 kunnen veroveren? Zeker weten zullen we het niet doen, maar P5 lijkt het maximale te zijn geweest. 4. Charles Leclerc: 8.5 Zat er het hele weekend goed bij. De nieuwe Ferrari-motor lijkt prima zijn werk te doen en Leclerc deed het ook weer prima. Een 8.5 voor zijn prestaties is dan ook op zijn plek. 3. Sergio Perez: 8 Wederom een teleurstellende kwalificatie, maar in de race maakte hij het goed. Een erg trage eerste stint werd opgevolgd door een sterke tweede stint. Tussendoor hield hij Hamilton nog knap van zich af, waardoor Verstappen een gratis pitstop kon maken. Eindelijk een sterke Grand Prix van Checo. Nu de zaterdagen nog... 2. Max Verstappen: 9 Het weekend begon nog zo matig, maar Verstappen wist uiteindelijk het maximale eruit te slepen. Hij was vrij onzichtbaar tijdens de race, maar duidelijk was hij the best of the rest. Nu hopen voor Red Bull dat het geen patroon wordt in het slot van het jaar. 1. Valtteri Bottas: 9.5 Een poleposition had hem een 10 opgeleverd, maar Hamilton was net wat te machtig. Toch was hij in de race ongenaakbaar en kwam zijn zege geen enkele keer in gevaar. Als de Fin zo blijft presteren in de laatste zes races, dan kan Red Bull de constructeurstitel op haar buik schrijven.

Viaplay
x
LIVE Reacties na bizar einde sprintkwalificatie