Red Bull herhaalt dreigement: 'Andere motoren anders stoppen we'

17 mei 2017 14:51 Redactie

Red Bull vindt autofabrikanten veel te machtig


Het Formule 1 team van Red Bull Racing wil dat er beslist andere motoren komen. Dr. Helmut Marko herhaalde het dreigement om te stoppen met de Formule 1.

Red Bull worstelt sinds de introductie van de V6 motoren met de prestaties van motorleverancier Renault. Een overstap naar Ferrari of Mercedes is uitgesloten omdat deze fabrikanten bang zijn voor concurrentie. Hierdoor zit het team van Max Verstappen en Daniel Ricciardo al jaren in haar maag met de matige motoren van Renault.

"Het principe is erg simpel. We willen motoren die 1000 PK leveren met een standaard KERS systeem en batterij. De ontwikkelingskosten mogen niet meer dan 15 tot 20 miljoen bedragen", laat Marko aan El Confidencial weten.

"De motoren moeten weer fatsoenlijk motorgeluid maken en de coureurs moeten het verschil maken. Het moet voor onafhankelijke fabrikanten zoals Ilmor en Cosworth mogelijk zijn om deel te nemen aan de Formule 1. Op deze manier kunnen wij en McLaren gebruik maken van hun motoren."

Mochten de eisen van Red Bull niet ingewilligd worden dan stopt de energiedrankfabrikant met de Formule 1.

Ferrari en Mercedes weigeren motoren te leveren aan Red Bull


In 2015 was er veel te doen omtrent de motorensituatie in de Formule 1. Red Bull wilde de beschikking krijgen over motoren van Mercedes of Ferrari. Beide fabrikanten weigerden de levering van deze motoren, omdat ze hun concurrent niet wilden helpen. Hierdoor zit het team van Verstappen nog altijd opgescheept met ondermaatse motoren van Renault. Ook dit seizoen zijn de prestaties van de Franse motorleverancier beduidend minder dan die van de concurrentie. Alleen de Honda motor van McLaren presteert nog slechter.

Is het een serieus dreigement? 

"Ja, want vorig seizoen wilde Mercedes ons geen motoren leveren en Ferrari ook niet. Renault werd door Bernie Ecclestone verplicht om ons motoren te leveren", aldus Marko.

"We willen een gelijkwaardige situatie waarin we niet langer onderdrukt worden door de autofabrikanten." 

Contractueel is Red Bull tot en met 2020 verbonden aan de Formule 1 aangezien ze het Concorde Agreement getekend hebben. Een nieuwe motorformule wordt echter niet voor 2021 verwacht. De grote vraag is of het team nog vier seizoen geduld heeft als het dan verbonden is tot Renault.

Foto: Mark Thompson/ Red Bull Contentpool

 

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen