Red Bull: 'Kosten Formule 1 lopen spuigaten uit!'

11 mei 2017 14:37 Redactie

Red Bull waarschuwt voor torenhoge kosten voor Formule 1 teams


De kosten in de Formule 1 lopen jaarlijks met tientallen miljoenen op. Red Bull waarschuwt dat de kosten in 2017 explosief stijgen als gevolg van de nieuwe regels.

Teambaas Christian Horner spreekt over een recordjaar. Vorig seizoen gaven de Formule 1 teams al 1,6 miljard Pond uit, dit seizoen stijgen de kosten waarschijnlijk richting de 2 miljard Pond. Bizarre bedragen om 20 auto's over een circuit te laten racen vindt de teambaas van Max Verstappen.

"Ga uit van nog eens 100 miljoen Pond extra dit jaar en verdubbel dat bedrag dan maar. Het is gekkenwerk en men is de controle verloren. Mensen werken dag en nacht om één tiende van een seconde te winnen. De teams hebben al een fortuin uitgegeven om de auto's aan te passen aan de nieuwe reglementen voor dit seizoen. Nu maakt iedereen elkaar gek met nieuwe updates om de auto sneller te maken", laat Horner weten aan de London Standard.

"De budgetten van teams staan onder grote druk. Het is de prijs die we betalen om de performance te verbeteren, maar iedereen is op zoek naar die extra tijdwinst."

Liberty Media, eigenaar van de Formule 1 wil in de toekomst een kostenverlaging doorvoeren. Een middel hiervoor kan een budgetplafond zijn, waarbij de teams en motorleveranciers een maximum budget krijgen. Het terugdringen van de kosten is hiervoor ook noodzakelijk. Om die reden wordt er al gesproken over goedkopere motoren vanaf 2021 en standaard elektronica. Met name de teams van Mercedes en Ferrari zijn fel tegen deze maatregelen.

Kleinere teams als Force India, Toro Rosso en Sauber zijn voorstander van de maatregelen. Met budgetten van 70 tot 110 miljoen laten ze zien dat de Formule 1 teams prima kunnen functioneren met een lager budget. Force India werd vorig seizoen vierde in het constructeurskampioenschap en bezet momenteel dezelfde positie in de WK stand.

Foto: Red Bull Contentpool

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen