Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Red Bull lijkt Herta te kunnen vergeten na felle weerstand van teambazen en F1 zelf

Hoe meer duidelijk lijkt te worden dat Red Bull écht inzet op het naar de Formule 1 halen van Colton Herta bij AlphaTauri, hoe meer weerstand Helmut Marko en zijn mannen op hun pad treffen.

Het is inmiddels een publiek geheim dat Pierre Gasly volgend jaar voor Alpine gaat rijden in de Formule 1. Red Bull moet daarom op zoek naar een nieuwe coureur voor het vrijgekomen AlphaTauri-stoeltje. Helmut Marko laat daarbij in steeds duidelijkere bewoordingen blijken dat men inzet op IndyCar-coureur Colton Herta, die tot op heden geen betrekkingen heeft met Red Bull. Er is echter een probleem en dat is dat Herta maar 32 superlicentiepunten heeft, daar waar er 40 nodig zijn voor F1-debuut. Momenteel staat hij tiende in het IndyCar-kampioenschap, dus ook dat gaat hem niet aan het benodigde aantal helpen. Marko lijkt in gesprek met Autosport echter zeker te zijn van zijn zaak. "Ik denk dat we aan kunnen tonen dat hij capabel is", aldus de teamadviseur. "Laten we het gaan zien. Een deal is nog niet beklonken, maar we gaan ervoor. We zijn immers Red Bull en we zijn niet vies van een uitdaging en hopelijk zijn we succesvol met hem."

Plan Red Bull stuit op veel weerstand

Marko mag dan vol vertrouwen zijn, maar andere teambazen, waaronder Guenther Steiner en Frederic Vasseur, zien geen enkele reden om een uitzondering te maken voor Herta. 'Waarom stellen we regels op als we ze vervolgens toch niet respecteren', zo luidt de redenering. Belangrijker in deze is echter misschien wel de mening van Formule 1-CEO Stefano Domenicali die door hetzelfde medium geciteerd wordt: "De sport moet de regelementen respecteren", aldus de Italiaan. "En natuurlijk zijn Amerikaanse coureurs of welke andere coureurs dan ook belangrijk, dus op het moment dat ze zich kwalificeren voor een F1-debuut is dat geweldig nieuws." "Maar coureurs dienen dus wel de autosportladder te volgen. Er is een protocol en dat moet gerespecteerd worden. Dat is hoe het er nu voor staat en dit is denk ik het juiste om te doen." Als uiteindelijk blijkt dat de regels aangepast moeten worden, dan is er volgens Domenicali een breed platform om dat bespreekbaar te maken: "Maar de regels zoals ze nu zijn dienen gerespecteerd te worden."

Viaplay
x
Data Verstappen worstelt ook in droge omstandigheden