Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Red Bull niet blij met radiotirades Tsunoda: 'Niet erg Japans van hem'

Yuki Tsunoda liet zich in zijn eerste Formule 1-seizoen regelmatig boos uit op de boordradio naar zijn team. Franz Tost hoopt dat de Japanner in het komende seizoen zijn tirades voor zich houdt, al heeft hij ook begrip voor de jonge coureur.

Het debuutseizoen van Yuki Tsunoda heeft niet gebracht waar hij op had gehoopt. De Japanner viel vaak uit door crashes en pech en liet zich daarnaast vaak boos uit op de boordradio naar zijn team. Iets waar de AlphaTauri-coureur achteraf vaak sorry voor heeft gezegd. "Ik heb er veel spijt van", geeft Tsunoda toe tegen Formula1.com . "Ik probeer altijd na te denken over wat ik zeg, maar soms is dat moeilijk. Ik geef de volle honderd procent en wil mezelf altijd verbeteren." Franz Tost geeft aan dat hij vaak met zijn coureur heeft gesproken over zijn woede-uitbarstingen op de radio. De teambaas van AlphaTauri zegt dat het er bij de Japanner soms gewoon uit kan floepen. "Je kunt tegen hem zeggen: 'Roep het alsjeblieft niet, het is niet goed voor jouw imago, het is niet goed voor het team, houd je mond'. Maar dan doet hij het vizier dicht en gaat in de auto zitten. En als hij dan een probleem heeft, om wat voor reden dan ook, wordt hij boos."

'Hij kan tegen zichzelf schreeuwen'

De Oostenrijker zegt wel begrip te hebben voor de situatie van Tsunoda. Het besturen van een Formule 1-auto is absoluut geen eitje en daarom kan in een opwelling wel eens wat geroepen worden. "Mensen moeten begrijpen dat we het hier over een Formule 1-auto hebben. Er moet een bepaalde agressie zijn van de coureurs, het ding rolt immers niet alleen maar over het circuit. Zij moeten een bepaald adrenaline-niveau hebben, anders kunnen ze niet alles uit de auto halen", aldus Tost. "Ik zal hem verzoeken om het niet te doen", zegt Tost. De Oostenrijker heeft ook een oplossing voor de woede-uitbarstingen van de Japanner bedacht. "Hij kan tegen zichzelf schreeuwen en de radio niet aanzetten. Het schaadt hem en het schaadt het team."

Marko niet blij met uitbarstingen Tsunoda

Red Bull-adviseur Helmut Marko is ook niet blij met tirades van Tsunoda. "Dat is niet erg Japans van hem. Het plaatst hem ook in een slecht daglicht in Japan. Ik weet niet zeker of hij weet wat hij zegt", aldus Marko. De AlphaTauri-coureur kende in Abu Dhabi zijn beste resultaat van het seizoen. Tsunoda kwam als vierde over de streep, voor teamgenoot Pierre Gasly, die vijfde werd. De Japanner eindigde daarmee als veertiende in het kampioenschap.

Viaplay
x
Data Verstappen worstelt ook in droge omstandigheden