Red Bull op achterstand vanwege miscommunicatie

13 mei 2017 07:55 Redactie

Adrian Newey legt vinger op de zere plek bij Red Bull


Alle ogen waren tijdens de eerste vrije trainingen gericht op Red Bull Racing. Zou het team van Verstappen en Ricciardo de aansluiting vinden bij Mercedes en Ferrari?

Zowel in de eerste als in de tweede vrije training was Max Verstappen de snelste Red Bull coureur. In de eerste sessie was het verschil nog 1,2 seconden met Hamilton. In de tweede sessie bracht de Nederlander het verschil terug naar 6 tienden. Veelbelovende was echter het geringe verschil met Ferrari, dat bedroeg namelijk nog maar zo'n 3 tienden. Ook Helmut Marko, de adviseur van Red Bull, was na afloop tevreden.

"De eerste voortekenen zien er gunstig uit," zo vertelt de Oostenrijker aan Auto Motor und Sport.

De grote vraag blijft natuurlijk hoe het kan dat Red Bull Racing aan het begin van het seizoen zo'n achterstand heeft opgelopen. Vooral omdat met topontwerper Adrian Newey in de gelederen van Red Bull een winnende auto werd verwacht. Newey heeft hier wel een verklaring voor en steekt daarbij duidelijk de hand in eigen boezem.

"De afgelopen twee jaar was ik veel op pad vanwege andere projecten. Hierdoor heb ik de auto alleen op bepaalde momenten bekeken. Daardoor is er ook miscommunicatie met mijn collega's ontstaan. Onze organisatie moet wat dat betreft beter."

Teambaas Horner vertelde eerder deze week al dat het team de mist in was gegaan bij het interpreteren van de gegevens uit de windtunnel en wat de auto vervolgens op het circuit presteerde. Volgens Newey heeft deze misvatting echter niet zozeer geleid tot de grote achterstand.

"Ja, het klopt dat we hierdoor verrast waren. Dat is echter bij de andere teams ook gebeurd. De bredere banden zorgen voor andere luchtstromen dan we hadden ingeschat."

Aan het begin van het seizoen deed Ferrari zijn beklag over de ophanging van Red Bull bij de FIA. Hierdoor moest Red Bull op het laatste moment zijn ophanging aanpassen. Newey geeft toe dat dit wel degelijk een rol heeft gespeeld.

"Het zou dom zijn om te ontkennen dat dit geen invloed heeft gehad. Maar geloof mij, de afwezigheid van deze ophanging verklaart niet al onze problemen."
Foto: Alex Caparros/ Red Bull Contentpool

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen