Red Bull zet streep door wereldtitel 2017

04 mei 2017 09:53 Redactie

Marko: 'Ik vrees dat de titel voor Red Bull niet mogelijk is'


Dr. Helmut Marko van Red Bull Racing verwacht niet dat zijn team dit jaar met een wereldtitel naar huis gaat. Daarvoor is de voorsprong van Ferrari en Mercedes te groot.

De eerste vier races konden Max Verstappen en Daniel Ricciardo niet meekomen met de concurrentie. Alleen in China, onder wisselende omstandigheden kon Verstappen op een natte baan zijn stempel drukken op de race. In Bahrein was de openingsfase bemoedigend, maar finishte Ricciardo alsnog op een straatlengte achterstand. Iets dat in Rusland voor Verstappen het geval was. Liefst een minuut gaf hij toe op winnaar Bottas.

In Spanje komt de grote upgrade voor de Red Bull. Deze moet het team aanzienlijk meer grip en downforce geven en dichter bij de top brengen. Helmut Marko verwacht dat het niet genoeg is, mede doordat motorleverancier Renault grote problemen heeft.

De achterstand in Rusland weet hij grotendeels toe aan de Renault motor: "Dat ligt grotendeels aan de motor. Het is eens te meer het bewijs dat de analyse van de FIA nergens op slaat. Met ons chassis zijn we ook nog niet op het gewenste niveau. We komen nog downforce tekort", laat Marko aan Motorsport-Magazin weten.

Het gat in de kwalificatie bedroeg 1,7 seconde. Volgens Marko is de motor het grootste probleem: "Meer dan één seconde komt door de motor en ongeveer vijf of zes tienden van de achterstand is toe te wijzen aan ons chassis."

De FIA oordeelde in de dagen voor de GP van Rusland nog dat de motoren van Ferrari, Mercedes en Red Bull nagenoeg gelijk zijn. Qua performance zou er minder dan drie tienden per ronde verschil in zitten. In Rusland werd direct duidelijk dat het verschil veel groter was. De FIA gaf aan dat ze het circuit van Barcelona als referentiepunt gebruikt.

"Het moet niet uitmaken welk circuit het is. Rusland is ook gewoon een normaal circuit. Ik verwacht dat we minimaal vijf procent aan vermogen tekort komen ten opzichte van Mercedes en Ferrari. Ik weet niet hoe de FIA tot drie procent is gekomen."

Wereldtitel ver weg voor Red Bull


"Ik vrees dat de titel ver weg is. We hebben zelf onze problemen en Renault heeft ook problemen. Daarbij komt dat het gat tussen de motoren niet kleiner is geworden ten opzichte van vorig jaar."

Marko weigert echter om de handdoek in de ring te gooien: "Nee, we blijven vechten zo lang we kunnen en geven niet op. Laten we eerst de GP van Barcelona afwachten."

Foto: Mark Thompson/ Red Bull Contentpool

 

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen