Red Bull zet vraagtekens bij onderzoek FIA over motorvermogen

28 apr. 2017 20:06 Redactie

'Marge tussen Mercedes, Ferrari en Renault motoren is kleiner dan 3 tienden'


Op dit moment lijkt het of met name Ferrari en Mercedes een enorm gat met de concurrentie hebben geslagen. Ook vandaag in de vrije trainingen bedroeg het gat met Red Bull meer dan 1,4 seconden.

Volgens een officieel onderzoek van de FIA is het onderlinge verschil tussen de motoren van Mercedes, Ferrari en Renault gering. Slechts drie tienden zou het verschil zijn waardoor er voldaan wordt aan de afgesproken marge.

Charlie Whiting laat aan de aanwezige pers in Rusland namelijk het volgende weten: "Vorig jaar is met de fabrikanten afgesproken dat de prestaties van de krachtbronnen niet te ver uit elkaar mogen liggen. Daarvoor is een systeem opgesteld waarmee we na drie races konden bepalen of hier aan is voldaan of niet. De bedoeling was dat drie van de vier motorfabrikanten binnen drie tienden van een seconden van elkaar moesten zitten bij een ronde over Barcelona. "

Op basis van een gecompliceerde methode is vervolgens door diverse engineers en hoofd motoren van de FIA, Fabrice Lom, vastgesteld dat aan deze 'eis' wordt voldaan.

Volgens bronnen in de paddock zou Red Bull Racing vraagtekens hebben bij de uitkomst van dit onderzoek. In de praktijk komen Max Verstappen en Daniel Ricciardo meer dan 3 tienden te kort op de heren van Ferrari en Mercedes.

Red Bull hoeft in ieder geval niet te rekenen op steun van Whiting. Voor de racedirecteur staat de uitkomst vast en volgt er geen nieuw onderzoek.

“De vier motorfabrikanten hebben uren met elkaar vergaderd om uiteindelijk met deze nogal complexe methode op de proppen te komen. Dit is gedaan door de fabrikanten en niet door de teams. Misschien dat sommigen verrast zijn door wat eruit is gekomen, maar de marges zijn zoals afgesproken. We gaan hier niet opnieuw over onderhandelen."

Foto: Mark Thompson/ Red Bull Contentpool

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen