Renault wil budgetplafond voor motoren

17 mrt. 2017 19:00 Redactie

Renault voorstander van terugdringen kosten Formule 1 motoren


De kosten in de Formule 1 moeten omlaag. De afgelopen maanden kwamen er steeds meer geluiden om een budgetplafond in te voeren. Autofabrikant Renault is van mening dat er ook een maximum budget nodig is voor de ontwikkeling van F1-motoren.

Renault Sport Racing-president Jérôme Stoll liet aan Motorsport.com weten dat een terugkeer naar een traditionele verbrandingsmotor voor het merk geen optie is. "We nemen ook vanwege technologisch redenen deel aan de F1. We hebben samen met de andere fabrikanten aangedrongen op de introductie van hybride motoren, zodat we het verbruik kunnen verminderen. De sport wordt daardoor ook schoner."

De kosten lopen echter steeds verder op en nu het tokensysteem verdwenen is loert het gevaar dat fabrikanten nog meer geld gaan investeren. Volgens Stoll is het daarom goed om een maximum budget in te voeren. "Hybride is qua techniek interessant, maar de kosten zijn problematisch. We moeten bekijken of we de ontwikkelingskosten wat kunnen verlagen."

Liberty Media topman Ross Brawn liet al weten dat hij voorstander is van een budgetplafond, een mening die ook teambaas Franz Tost deelt. De kosten in de sport lopen verder op, waardoor de verschillen tussen de drie topteams en de rest van het veld veel te groot worden. Daarnaast hebben diverse teams moeite om het hoofd boven water te houden.

Of er een budgetplafond komt, en in welke hoedanigheid, is op dit moment nog onbekend. Ross Brawn wil daar komend jaar onderzoek naar doen met een speciale commissie. De toekomst van de V6 motoren in de F1 is nog onzeker, maar de fans moeten minimaal tot en met 2020 genoegen nemen met de huidige motoren. In 2020 loopt het Concorde Agreement af, waarin de belangrijkste Formule 1 regels zijn opgesteld. 

Foto: Renault F1

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen