Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Ricciardo: 'Dat mag je nooit zeggen over de dominantie van Verstappen en Hamilton'

Max Verstappen won zijn wereldtitel met overtuigende cijfers. Maakt dat het tot een makkelijk seizoen voor de Red Bull-coureur? Daniel Ricciardo waarschuwt voor die al te makkelijke conclusie.

Daniel Ricciardo is te gast in de F1-podcast Beyond the Grid . Daarin gaat het ook over zijn voormalig teamgenoot Max Verstappen en de manier waarop hij dit seizoen domineerde. Had hij van alle twintig coureurs het makkelijkste seizoen? Ricciardo hinkt op twee gedachten. "Ik wil het niet moeilijker maken dan het was. Winnen zelf is makkelijk, maar dan heb ik het vooral over de directe gevolgen daarvan. Als je wint en je gaat daarna naar huis, dan is iedereen vriendelijk, en je trakteert iedereen eens op een diner. Het leven wordt er makkelijker door." Want hoe anders is het als je niet wint? Daar kan hij zelf over meepraten na zijn moeizame seizoenen bij McLaren: "Dan ontstaan er op een gegeven moment toch vraagtekens en groeien de twijfels, ook bij de mensen in je directe omgeving. Dat vraagt heel veel van je als coureur en je gaat denken 'ik heb nu een goede race nodig om aan hen te bewijzen dat ik het nog kan'." "Dat kost veel energie en dan heb je de berichten in de media nog niet eens gelezen", zo vervolgt hij, om vervolgens aan te geven dat je daar ook simpelweg niet aan ontkomt. "Zelf als je er bewust voor kiest om die zaken niet te lezen, dan laat elk team je op de donderdag voor een race weten 'dit en dit is er geschreven, wees voorbereid op vragen daarover'."

Makkelijk is het nooit, niet in de F1

Terug naar Verstappen. Als je wint, is het leven makkelijk, maar het is niet makkelijk om alsmaar te blijven winnen, zo claimt de kersverse Red Bull-ontwikkelingscoureur: "Ik denk niet dat hij een makkelijk seizoen heeft gehad, al is het maar omdat hij steeds weer op heeft moeten komen draven." "Ik zei hetzelfde over Lewis Hamilton in zijn dominante periode. Je kan niet zeggen dat dergelijke dominantie makkelijk is. Ja, hij heeft het misschien makkelijker dan anderen, maar je hebt bijvoorbeeld ook te maken met verwachtingen van de hele wereld. En als hij eens niet wint, wordt er meteen gepraat over een 'slechte race'. Dat soort druk bestaat week in, week uit. En als het écht makkelijk was, dan deden we het allemaal wel eventjes."

Viaplay
x
Hulkenberg 'Op weg naar nieuw F1-team'