RICCIARDO WINT KNOTSGEKKE GP VAN AZERBEIDZJAN

25 jun. 2017 17:08 Redactie

Chaos in Baku zorgt voor zege Ricciardo, drama voor Verstappen


Kan het nog gekker dan vandaag in Baku? Een zeer chaotische race met uitvallers, crashes, straffen en een rode vlag zorgde voor een bijzonder podium. Daniel Ricciardo behaalde zijn eerste zege van dit seizoen voor Stroll en Bottas.

Met Lewis Hamilton op pole en Max Verstappen op p5 ging de GP van Azerbeidzjan van start. In de eerste bochten waren het Kimi Raikkonen en Valtteri Bottas die elkaar raakten. Sebastian Vettel profiteerde optimaal en klom naar de tweede positie, voor Sergio Perez en Max Verstappen. Kimi Raikkonen kon zijn weg op een vijfde positie vervolgen, maar Valtteri Bottas kampte met een lekke voorband en defecte voorvleugel. Met één ronde achterstand kon de Mercedes-coureur zijn weg vervolgen als allerlaatste.

Na een onstuimige openingsronde keerde de rust terug. Max Verstappen voerde de druk op Sergio Perez op en op het moment dat hij aan wilde vallen waren er weer technische problemen. In ronde 11 gaf de Renault-motor weer problemen en viel Verstappen weer uit! 

Chaos na safety car periodes


Een lange safety car periode volgde om de gestrande bolide van Daniil Kvyat op te ruimen. De Rus had ook een defect aan zijn Renault-motor. Bij de herstart liet Mercedes zien dat de motoren oppermachtig zijn. Perez waagde een aanval op Vettel, maar die slaagde niet. Massa en Ocon passeerden met tweeën op het rechte stuk Kimi Raikkonen. Direct volgde een nieuwe safety car situatie omdat er bodywork op de baan lag.

Vettel reed achter de safety car twee keer tegen Hamilton aan die bijna stil ging staan op de baan. Bij de herstart werd Vettel op het rechte stuk aangevallen door drie Mercedes-motoren. Perez, Massa en zelfs Stroll vielen de WK-leider aan. Hierbij kwam het tot een touche tussen teamgenoten Ocon en Perez, waarbij de race er voor de Mexicaan op zat.

De wedstrijdleiding besloot de race tijdelijk stil te leggen om alle brokstukken die her en der op het circuit lagen op te ruimen. Bij de herstart gebeurde er weer van alles. Daniel Ricciardo had een prima herstart en pakte de derde positie. Daarachter was het Nico Hulkenberg raakte de muur en Felipe Massa viel uit met een kapotte demper, waardoor Lance Stroll zichzelf onbedreigd op een vierde positie terug vond.

Chaos compleet: Straf voor Vettel, extra stop voor Hamilton


Leider Lewis Hamilton moest een extra stop maken omdat zijn headrest los schoot tijdens het rijden. De wedstrijdleiding verplichtte de Mercedes-coureur om hiervoor binnen te komen. Hierdoor viel Hamilton terug naar de negende positie op 23 seconden van Daniel Ricciardo die de leiding overnam toen Vettel bestraft werd. De Duitser kreeg een 10 seconde stop and go penalty voor zijn incident met Hamilton achter de safety car.

Een bizar podium was in de maak met Ricciardo voor Stroll en Bottas. De Fin was terug gekomen van één ronde achterstand na zijn incident in de eerste ronde. Ronde na ronde liep Bottas in op Ricciardo en Stroll, maar de voorsprong van Ricciardo was genoeg. Lance Stroll kwam in de slotfase onder druk te staan, maar Bottas leek te laat te komen.

Daniel Ricciardo behaalde zo de eerste zege voor Red Bull Racing. De Australiër reed een uitstekende race en alles wat hij doet lijkt momenteel in goud te veranderen. In de laatste meters wist Valtteri Bottas nog de tweede plaats te pakken van Lance Stroll.

Foto: Red Bull Contentpool

 

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen