Ross Brawn: 'Teams wezen 'haaienvin' af in 2012'

18 mrt. 2017 14:05 Redactie

Teams wezen 'haaienvin' af in 2012, maar gebruiken ze nu toch


De nieuwe racedirecteur van de Formule 1, Ross Brawn, is teleurgesteld dat de veelbesproken 'haaienvin' zijn herintrede in de sport heeft gedaan. Helemaal omdat de vin in 2012 resoluut door de teams van tafel werd geveegd. Destijds was het idee om de vin te gebruiken voor het weergeven van het nummer en de naam van de coureur.

Eerder gaf Ross Brawn al aan dat hij geen fan was van de 'haaienvin'. Inmiddels lijkt het erop dat elk team in Australië zal aantreden met de vin, hoewel Red Bull-teambaas Christian Horner zich er ook openlijk tegen uit sprak.

Om een verbod op de 'haaienvin' te bewerkstelligen moeten de teams er zich unaniem tegen uit spreken, of het unaniem eens worden over een andere oplossing. Voor Brawn is het dan ook onbegrijpelijk dat alle teams zich er niet tegen uit spreken, omdat ze in 2012 ook geen voorstander waren. "Het frustrerende is dat Jean Todt in 2012 een voorstel deed om de 'haaienvin' te herintroduceren, zodat de naam en het nummer van de coureur op de vin gezet konden worden. De helft van de teams zeiden toen: we plaatsen geen haaienvin op de auto, want dat ziet er niet uit", zegt Brawn tegenover Autosport.com.

Het idee van de 'haaienvin' in 2012 was om de fans duidelijk te maken wie er in welke auto reed. Voor de meeste fans is dit lastig te zien, omdat ze ver van de wagens af zitten en ze snel voorbij razen. De FIA testte de constructie zelfs, om de teams te overtuigen. "We kwamen met het idee van de 'haaienvin' om het duidelijker te maken voor de fans. We hebben het zelfs getest en foto's laten maken. De helft van het veld was fel tegen de 'haaienvin' destijds."

Om dergelijke situaties in de toekomst te voorkomen, beraadt Brawn zich erop om de regels scherper te stellen voor de komende jaren. "We hebben slechts een deel van ons doel bereikt. De volgende keer moeten we echt scherpere regels stellen om dit te voorkomen", aldus Brawn.

Foto: Mercedes AMG F1

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen