Ross Brawn wil op termijn verbod op haaienvin en T-wing

04 mrt. 2017 11:41 Redactie

Terugkeer haaienvin doorn in het oog van Ross Brawn


Veel fans klagen steen en been over de haaienvin op de nieuwe Formule 1 auto's. Lelijk! De perfecte omschrijving van de teruggekeerde vinnen. Ross Brawn deelt deze mening en wil een verbod op de haaienvin en de T-wing.

De nieuwe Formule 1 auto's zien er dankzij de nieuwe F1 regels stoerder uit. Het design oogt fraai met de brede banden en de lage achtervleugel. Er is echter wel een probleem: De foeilelijke haaienvin op de engine cover.

Formule 1 baas Ross Brawn laat weten dat hij er het liefst zo snel mogelijk vanaf wil. "Zoals altijd bij de invoering van nieuwe regels ontstaan er kleine problemen. De haaienvinnen zijn terug en deze zijn niet populair binnen de sport. Daar moeten we op termijn wat aan veranderen. Doel van de nieuwe regels is juist om te zorgen voor mooiere auto's. Een haaienvin draagt daar niet aan bij." laat hij Formula1.com weten.

Nieuw is de T-wing die door veel teams wordt gebruikt. Bij veel teams is het echter een afgeleide van de Midwing die McLaren al in 1995 gebruikte. Hoewel de toepassing verschilt bij de diverse teams is de gedachte er achter hetzelfde. 

"Deze vleugel stond ook niet in onze plannen. Dat moeten we ook aanpassen."

Los van deze twee mazen in de wet is Brawn erg te spreken over het uiterlijk van de nieuwe bolides. "De auto's zijn veel beter in verhouding en ze zijn een stuk sneller. Voor de coureurs zijn ze zwaarder om te besturen en dat is horen we graag."

Het nieuwe aerodynamische pakket zorgt echter mogelijk wel voor problemen. Diverse ontwerpers en coureurs verwachten dat het zeer lastig wordt om dicht achter de voorganger te rijden. Brawn erkent dat dit nog een vraagteken is. "Het is nog onduidelijk of we ook echt goed kunnen racen met deze auto's. Dat moeten de komende maanden gaan uitwijzen."

 

Foto: Ferrari F1

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen