Wanneer twee honden vechten om een been, loopt de derde ermee heen

De ontknoping van het seizoen 2007 zal nog lang in het geheugen gegrift staan. Voor aanvang van de laatste Grand Prix van het jaar (in Brazilië) kunnen er nog drie coureurs kampioen worden: Kimi Raikkonen (Ferrari), Lewis Hamilton (McLaren-Mercedes) en Fernando Alonso (McLaren-Mercedes). Voor aanvang was Hamilton de favoriet, maar zoals wel vaker had de Grand Prix van Brazilië wat bijzonders in petto.

Het seizoen 2007

Op voorhand waren de teams van Ferrari en McLaren-Mercedes de favoriet in 2007. Bij Ferrari was Felipe Massa gebleven, terwijl Kimi Raikkonen overkwam van rivaal McLaren-Mercedes. Bij McLaren-Mercedes werden Fernando Alonso (die overkwam van Renault) en Lewis Hamilton (die zijn debuut maakte) aangesteld als coureurs.

Het belangrijkste moment in het seizoen was het spionage schandaal, dat ook wel ‘Spygate’ werd genoemd. Hierin werd geheime technische documentatie doorgesluisd van Ferrari naar McLaren-Mercedes, via een oud-werknemer van Ferrari (Nigel Stepney). Toen dit aan het licht kwam en Ferrari een zaak aanspon tegen Stepney, werd McLaren-Mercedes geschorst voor het constructeurskampioenschap en moest het een boete van 100 miljoen dollar betalen. De individuele resultaten van Alonso en Hamilton bleven wel staan.

Gedurende het seizoen werden alle wedstrijden gewonnen door een coureur van McLaren-Mercedes of Ferrari. Hoewel Felipe Massa in het begin van het seizoen nog wel de Grand Prix van Bahrein en de Grand Prix van Spanje won, zakte hij gedurende het seizoen weg. De overgebleven drie coureurs (Raikkonen, Alonso en Hamilton) streden tot op het laatste moment om de wereldtitel, die in een bloedstollende finale werd vergeven.

Uitgelicht:  Christian Horner: 'Soms is de strategie in het voordeel van Max, soms niet'

Grand Prix Brazilië 2007

Voor aanvang stond Lewis Hamilton aan kop van het kampioenschap met 107 punten, gevolgd door Fernando Alonso (103 punten) en Kimi Raikkonen (100 punten). De winnaar vergaarde 10 punten en de eerste acht coureurs kregen punten. Lewis Hamilton had een duidelijke taak om wereldkampioen te worden in zijn debuutseizoen: op het podium eindigen.

Zoals verwacht waren de mannen van Ferrari en McLaren-Mercedes de snelste in de kwalificatie. Felipe Massa pakte voor zijn thuispubliek de poleposition. Lewis Hamilton trainde zich naar een tweede tijd, gevolgd door Kimi Raikkonen en Fernando Alonso. Na de kwalificatie had Hamilton dus duidelijk de beste papieren.

De volgende dag begon de Grand Prix van Brazilië onder droge- en warme omstandigheden. Al direct bij de start pakte Kimi Raikkonen de tweede plaats van Lewis Hamilton, die kort daarna onder druk werd gezet door zijn teamgenoot Fernando Alonso. Alonso en Hamilton vochten een fel duel uit, waarbij Hamilton uiteindelijk van de baan schoot. Toen hij weer terugkwam op de baan lag hij achtste, achter de Toyota van Jarno Trulli. Vol goede moed ging Hamilton voorwaarts. Hij heroverde al snel de zevende plek en later ook de zesde, toen het noodlot toesloeg. Vanuit het niets schoot zijn auto in de neutraal, waardoor Hamilton stilviel. Na een snelle reset kon Hamilton weer door, maar het leed was al geschied. De Brit lag achttiende en had de schier onmogelijke taak om zich weer naar voren te rijden. Met de mannen van Ferrari op kop had Hamilton een vijfde plaats nodig om wereldkampioen te worden.

Uitgelicht:  Video: Buddy Lazier crasht uit de Indy 500

Ondertussen reden de mannen van Ferrari zich los van Fernando Alonso, die derde lag. Na 15 ronden lag Alonso al 12 seconden achter op Raikkonen, die toen nog tweede lag. Bij de eerste serie pitstops (de kop ging voor een twee-stopper) lagen Massa en Raikkonen ruim voor op Alonso. Hamilton had zich op dat moment opgewerkt tot de 11e plaats, maar ging in een alles of niets poging voor een gewaagde drie-stopper.

Bij de tweede serie pitstops kwam Massa als eerst naar binnen, twee ronden later gevolgd door Raikkonen. Raikkonen was echter zo snel in de twee ronden die hij vrij baan had, dat hij voor Massa op de baan kwam en de leiding overnam. Hierdoor was de Fin nu virtueel wereldkampioen, wanneer Alonso derde werd en Hamilton lager dan vijfde eindigde.

Een spannend slot volgde, waarin Hamilton zich een weg naar voren vocht. In ronde 57 kwam Hamilton voor de laatste maal binnen en kwam de baan weer op als negende. De Brit had nog een paar plaatsen nodig voor een kampioenschap. In de laatste ronden van de wedstrijd klom Hamilton naar plek 8 door Coulthard in te halen en klom hij naar plek 7 door een pitstop van Jarno Trulli.

Uitgelicht:  Takuma Sato wint Indy 500, Alonso ploft Honda motor

Verder zou de Brit echter niet meer komen. Vooraan reed Kimi Raikkonen naar de zege, gevolgd door zijn teamgenoot Felipe Massa en Fernando Alonso. En dus was het onmogelijke toch mogelijk geworden. De minst kansrijke kandidaat pakte de wereldtitel, terwijl de teamgenoten bij McLaren-Mercedes er van te voren al watertandend naar uitkeken. Voor Raikkonen was het zijn eerste- en enige wereldtitel in de Formule 1. Zo zie je maar, wanneer twee honden vechten om een been, loopt de derde er mee heen.

Video: Formula1.com