Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Stewards doen FIA oproep tot wijzigen regels na kwalificatiechaos in Azerbeidzjan

Na een overtreding van Haas in de kwalificatie in Bakoe omtrent Artikel 34.8, die uiteindelijk niet bestraft werd, stellen de stewards voor om deze specifieke regel te herzien.

Na een incident in de kwalificatie tijdens de Grand Prix van Azerbeidzjan geven de stewards de suggestie om een regel wijziging door te voeren. Mick Schumacher, Kevin Magnussen en Haas werden na afloop van de kwalificatie op het matje geroepen door de stewards. Schumacher en teamgenoot Magnussen zouden, nadat de kwalificatie met nog 2 minuut 30 op de klok op chaotische wijze werd hervat na een rode vlag door de crash van Lance Stroll, de pitstraat in een andere volgorde hebben verlaten als dat ze binnen kwamen in de fast lane , waardoor ze artikel 34.8 van de Formula One Sporting Regulations overtraden. De stewards lieten in een FIA document weten de Haas-coureurs niet te bestraffen. "De stewards erkennen dat de opstelling van de pitgarage van Haas (deze is de laatste in de rij, red.) het onmogelijk maakte voor de auto's van Haas om zich correct op te stellen in de fast lane gezien het aantal auto's dat daar al stond." Op de foto hieronder is te zien hoe de twee Haas-bolides zich niet in de rij kunnen voegen.

Stewards bevelen de FIA aan om de regel te onderzoeken

Zowel Schumacher als Magnussen wilden de fast lane betreden om zo ver mogelijk naar voren in de rij te staan met nog tweeënhalve minuut op de klok, maar konden dat simpelweg niet omdat Mercedes en AlphaTauri aan het einde van de pitstraat al klaarstonden om het circuit te betreden; voor de garage van Haas. De Haas-coureurs waren daardoor genoodzaakt te wachten totdat alle auto's voorbij waren voordat zij dan eindelijk naar buiten konden. Dat deden ze vervolgens dus in de verkeerde volgorde. Ondanks het feit dat ze de regels overtraden, hebben beide auto's de pitstraat op een "veilige manier" verlaten, aldus de stewards. Daarbij erkennen ze dat het "extreem moeilijk al dan niet onmogelijk" was voor het team. De stewards bevelen de FIA aan deze specifiek regel te onderzoeken en eventueel te herzien aangezien een bijna identiek incident ook al voorkwam bij Williams tijdens de GP van Mexico in 2021, toen overigens ook geen straffen werden uitgedeeld.

Viaplay
x
LIVE Eerste vrije training Formule 1 GP China 2024