'Stewards waren bang voor consequenties bij diskwalificatie Sebastian Vettel'

27 jun. 2017 07:55 Redactie

Steward durfden Vettel niet te diskwalificeren


Sebastian Vettel is zondag door het oog van de naald gekropen. Had de wedstrijdleiding wat meer pit getoond, dan was de Duitser zeker gediskwalificeerd. Dat meldt althans Auto, Motor und Sport.

De stewards moesten aan de bak nadat Sebastian Vettel tegen Lewis Hamilton aan reed. Vettel ontving naar eigen zeggen namelijk een 'brake-test' van Hamilton bij de tweede herstart van de wedstrijd, waarop hij verhaal ging halen. Dat deed hij door drukke handgebaren te maken en vervolgens vol in te sturen op Hamilton.

Een actie die we zelden zien tijdens een Formule 1-Grand Prix. Een straf was daarom ook niet zomaar voorhanden. De stewards moesten even nadenken over een straf en kwamen uiteindelijk op de proppen met een 10 seconden 'stop-and-go' penalty, waarbij Vettel 10 seconden stil moest staan in de pitsstraat.

Volgens Hamilton was die straf veel te laag en was de actie van Vettel 'een schande voor de sport'. Dat waren ook de lezers van Racingnews365.nl het met hem eens. In een online poll op onze website gaf 71% van de stemmers aan dat Vettel gediskwalificeerd had moeten worden.

Dat gebeurde uiteindelijk dus niet en volgens Auto Motor und Sport kwam dat voornamelijk omdat de stewards bang waren voor teveel ophef. Volgens het Duitse blad hadden de stewards twee opties. Optie één was een 10 seconden 'stop-and-go' penalty, optie twee was een diskwalificatie. De stewards neigden naar het geven van de zwarte vlag, wat een diskwalificatie zou betekenen, maar durfden het uiteindelijk niet aan.

De reden dat Lewis Hamilton geen straf kreeg voor de vermeende 'brake-test' was dat deze 'brake-test' niet bewezen kon worden. Uit de data bleek niet dat Hamilton te langzaam had gereden of op de rem had gedrukt, aldus Auto Motor und Sport.

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen