'Top drie teams in Formule 1 veel te dominant'

06 apr. 2017 07:45 Redactie

Force India vindt gat tussen top 3 teams en rest van het veld te groot


Tijdens de Grand Prix van Australië waren Ferrari, Mercedes en Red Bull een klasse apart. Het gat achter nummer vijf, Max Verstappen, ten opzichte van 'best of the rest' Felipe Massa bedroeg liefst 50 seconden. 

De trend zagen we vorig jaar al. Force India werd destijds het vierde team in het kampioenschap, maar vaak was het zo dat de leiders in de race na 10 ronden al probleemloos een pitstop konden maken zonder in het verkeer terecht te komen. In 2017 wordt deze lijn doorgetrokken, met verschillen van 1,5 tot 2 seconden richting de voorste teams uit het middenveld. 

Een slechte ontwikkeling voor de sport aldus Bob Fernley van Force India. Reden voor de steeds groter wordende verschillen zijn de gigantische verschillen tussen de topteams en de rest van het veld. "Ik verwacht dat het gat alleen maar groter wordt. Naar mijn verwachting zal Liberty zich zorgen maken, omdat dit niet ten goede komt aan de show."

"Hopelijk wordt er in de komende maanden ingegrepen. De Formule 1 draait momenteel om de hoeveelheid geld dat een team te besteden heeft. De verschillen zijn zorgwekkend."

Samen met onder andere Toro Rosso en Sauber is Force India al jarenlang voorvechter van een budgetplafond. In het geval van Sauber en Force India gaat het zelfs zo ver dat ze naar het Europese Hof zijn gestapt, omdat ze de toekenning van het prijzengeld en de startpremies in de Formule 1 niet correct vinden. Met name de startpremies voor topteams als Ferrari ($100 miljoen per seizoen) druisen in tegen een gelijke behandeling van de teams.

"Dit seizoen kan met niets meer veranderen, maar we kunnen wel de eerste veranderingen introduceren. Als de teams bereid zijn om mee te werken dan komt dat de sport ten goede. Er moet meer respect komen voor de kleinere teams. Het is niet hun fout dat ze deelnemen aan de Formule 1, maar de fout zich hem in de regelgeving."

Foto: Force India F1 Team

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen