De Tops en Flops van de GP van Rusland

01 mei 2017 15:12 Redactie

Wie vielen op tijdens de GP van Rusland?


Het Formule 1 seizoen is nu vier races oud maar de GP van Rusland staat riant bovenaan wat betreft de saaiste race tot nu toe. Geen één inhaalactie, los van het inhalen van achterblijvers, zagen we. Natuurlijk bij de start gebeurde van alles maar dat was dan ook direct het enige spektakel.

Toch werd er weer een nieuw hoofdstuk toegevoegd in Rusland. Zo won Valtteri Bottas zijn allereerste Grand Prix en staat hij nu net als Max Verstappen in het rijtje van één Grand Prix-winnaars. Tegelijkertijd dronk Fernando Alonso de gifbeker bij McLaren/Honda helemaal leeg door niet eens te kunnen starten en ook Red Bull Racing brandde weer zijn vingers of kunnen we beter zeggen, remmen?

Hoe dan ook, ook in deze race vielen een aantal rijders weer op. Wij zetten ze weer voor je op een rijtje!

Toppers


Valtteri Bottas. Mocht er nog een critici zijn die beweert dat Bottas slechts tweede viool mag spelen bij Mercedes, dan kreeg deze de rekening gepresenteerd. Bottas was vrijwel continu sneller als Hamilton en demonstreerde dit duidelijk in de kwalificatie. In de race deed hij er echter nog een schepje bovenop en pakte direct Vettel en Raikkonen bij de start. De Fin kon in Bahrein zijn allereerste pole niet verzilveren maar in Rusland hield hij het hoofd koel en reed vrijwel onbedreigd op zijn allereerste zege af. Nu deze binnen is, zullen er ongetwijfeld meer gaan komen. Hamilton kon het weleens lastiger gaan krijgen dan dat hij zelf had gedacht!

Ferrari. Okay, hun allereerste pole sinds mensenheugenis werd niet omgezet in een overwinning. Dat neemt niet weg dat Ferrari volledig terug is aan de top. Voor het eerst sinds 18 races stond er geen Mercedes-coureur op pole, sterker nog, de eerste startrij was volledig voor Ferrari! Een puike prestatie van het Italiaanse team wat sinds 2008 niet meer was voorgekomen. Het is dan ook aan Ferrari te danken dat het kampioenschap ongekend spannend is.

Force India. De vierde plaats van vorig jaar was knap verdiend maar iedereen dacht dat het een éénmalige actie zou zijn en dat de concurrentie dit jaar zou toeslaan. Niks is echter minder waar want ook nu staat Force India stevig op de vierde plaats. Voor de vierde race op rij stonden ze met beide auto's in de punten en daar kunnen veel teams niet tegenop. Perez eindigde in Rusland knap als zesde en Ocon als zevende waardoor er een einde kwam aan zijn reeks van tiende plekken.

Natuurlijk ook een eervolle vermelding voor Max Verstappen. Verstappen moest de race beginnen met een auto die in allerijl met kit aan elkaar was gelijmd. Het weerhield hem er in ieder geval niet van om direct bij de start twee plekken te pakken waaronder opnieuw zijn teamgenoot. Hij deed het maximale voor Red Bull door als vijfde te eindigen.

Floppers


McLaren/Honda. Jongens, waar zijn jullie mee bezig? Na drie seizoenen Formule 1 zou de materie toch duidelijk moeten zijn? Niet dus, in Bahrein was het Vandoorne die niet kon starten, nu was het Alonso die na driekwart formatieronde zijn gewone kloffie weer aan kon trekken. Enig lichtpuntje, Vandoorne reed de race uit en kon zo in ieder geval data verzamelen.

Jolyon Palmer. Hij wordt door velen niet gezien als een enorme aanwinst voor de Formule 1 maar de tweede seizoenshelft van vorig jaar gaf hoop. Echter, in 2017 laat Palmer opnieuw zien dat hij niet over de juiste kwaliteiten beschikt. Hij wordt zoek gereden door zijn nieuwe teamgenoot Nico Hülkenberg en verpest het daarnaast nog vaak voor zichzelf. Zo crashte hij in de kwalificatie en ook in de race. Dat laatste was dan niet zijn schuld maar goed, als je eenmaal in de hoek zit waar de klappen vallen, dan kun je dit natuurlijk verwachten. Wij achtten de kans dan ook vrij groot dat Palmer weleens bezig kan zijn aan zijn laatste jaar in de Formule 1!

Romain Grosjean. Het begon allemaal zo veelbelovend voor Grosjean dit jaar maar het hele weekend in Rusland liep het voor geen meter. Grosjean klaagde steen en been over zijn auto en dan met name over de remmen. Haas F1 dacht de oplossing te hebben door terug te gaan naar remmen van Carbon Industrie. Dit bracht echter ook geen uitkomst. Grosjean werd troosteloos laatste in de kwalificatie. Zijn onbesuisde actie in de eerste ronde zorgde voor zowel zijn eigen aftocht als die van Palmer.

Ook nog speciale aandacht voor Lewis Hamilton. De Brit kwam geen moment in zijn ritme in Rusland en moest slechts als vierde starten in de race. Hierin was hij vooral druk met de temperatuur in zijn auto en hoe warm het was bij de concurrentie. Hamilton reed een teleurstellende race waarin hij op de vierde plek bleef steken. Dat laatste was niet zozeer zijn eigen verdienste als wel het treurige feit dat de auto's achter hem te langzaam waren.
Foto: Ferrari F1

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen