Toro Rosso werkt 24/7 om nieuwe auto op tijd af te krijgen

09 jan. 08:17 Redactie

Formule 1 team Toro Rosso moet alle zeilen bijzetten


Het formule 1 team van Scuderia Toro Rosso werkt met man en macht om de bolide voor het seizoen 2017 op tijd af te krijgen. Op 27 februari beginnen de wintertests op het circuit van Barcelona. Het wordt een race tegen de klok om de nieuwe STR12 op tijd gereed te hebben.

Het team van Toro Rosso werkt de komende maand 24 uur per dag, zeven dagen per week. Het werken in dergelijke shifts is niet nieuw voor het team, want vorig jaar moest het ook vol aan de bak. Destijds wist het pas relatief laat een nieuwe motorleverancier te strikken. De overstap van Renault naar Ferrari betekende destijds grote veranderingen aan de bolide.

Teambaas Franz Tost liet autosport weten dat alle middelen worden ingezet: "Vanuit de productie werken we de komende periode 24/7. Van midden januari tot midden februari in drie ploegendiensten. Het is een een korte maar erg intensieve en dure periode voor het team."

De maanden december en januari zijn de meest kritische voor een formule 1 team. Het ontwerp moet gereed zijn en de productie van de onderdelen moet gestart worden. De ontwerpers van het team willen zo lang mogelijk doorontwikkelen en testen, alvorens de auto in productie gaat. Hierdoor is het ieder seizoen weer een race tegen de klok om de auto op tijd gereed te krijgen.

"Het wordt erg close wanneer de aerodynamische afdeling de tekeningen pas laat vrij willen geven, omdat zij een dag willen winnen. Het is altijd erg krap, maar het draait allemaal om het maximale resultaat te behalen. Jaar in jaar uit is het hetzelfde verhaal, niets veranderd." vervolgt Tost.

"Hoe langer je in de windtunnel kan testen en de R&D afdeling kan ontwikkelen, des te beter de prestaties zijn die je behaalt tijdens het seizoen. Das is het verschil met een klein team. Als we onze deadlines bepaald hebben moeten we ook zeggen: 'stop nu!', omdat we anders niet op tijd kunnen rijden."

"We moeten op een bepaald moment de deadline stellen om het ontwerp gereed te krijgen. Zij weten dat het altijd op het uiterste moment gepland wordt, later is niet meer mogelijk omdat we al op onze limiet zitten."

Toro Rosso heeft nog geen presentatiedatum bekend gemaakt voor de STR12. Vorig jaar weder de bolide tijdens de testweek in Barcelona gepland, maar kwam het tijdens de eerste testdagen in actie in een auto die nog niet voorzien was van bestickering.

Foto: Red Bull Contentpool

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen