'Vandoorne en Ocon hebben niet het talent van Verstappen'

03 apr. 2017 19:00 Redactie

Helmut Marko ziet Verstappen nog steeds als het grootste talent in de Formule 1


Afgelopen week was Max Verstappen even terug in het Oostenrijkse Graz voor promotiedoeleinden. De plek waar hij in 2014 zijn allereerste Formule 1 contract ondertekende onder toeziend oog van Helmut Marko. Nog steeds behoort Marko tot één van de grootste fans van de jonge Nederlander.

In gesprek met het Duitse Motorsport-Total haalt de talentenscout van Red Bull Racing herinneringen op aan de periode waarin ze Verstappen op de radar hadden.

"We waren al enige tijd met elkaar in gesprek. Maar dat ging toen nog om toelating in ons juniorenprogramma."

Max Verstappen kwam in 2014 uit in de Formule 3 en liet daar vrijwel elke race zijn talent zien. Na zijn drie overwinningen in het raceweekend op Spa-Francorchamps volgde vervolgens een galavoorstelling in Nürnberg. Marko raakte overtuigd van de kwaliteiten van de toen pas 16-jarige Verstappen en besloot hem een stoeltje in de Formule 1 aan te bieden.

" 's Ochtends om half 8 heb ik ze gebeld. Ik heb toen gezegd: 'We gaan voor de Formule 1.' Het bleef toen lang stil aan de andere kant waarop ik gevraagd heb 'ben je er nog'. Hij heeft wel ja gezegd maar verder niet meer gesproken," herinnert Marko zich nog.

Diezelfde week reisde Verstappen nog af naar Graz, de woonplaats  van Marko, om het contract te ondertekenen. Marko was in ieder geval blij dat de jonge Verstappen inmiddels een stuk enthousiaster was.

"Hij reageerde gelukkig een stuk sneller als zijn vader en verheugde zich ook direct over de beslissing. Daarna is alles in een stroomversnelling gekomen."

Helmut Marko heeft daarna geen moment meer getwijfeld over zijn keuze om Verstappen vast te leggen en direct een stoeltje bij Toro Rosso aan te bieden.

"Ik heb ook Esteban Ocon gevolgd in de Formule 3. Maar toen ik Verstappen zag racen, heb ik mij alleen nog op hem gericht."

Ook het Belgische talent, Stoffel Vandoorne, kan volgens Marko niet tippen aan de kwaliteiten van Verstappen.

"Hij is al 25, duidelijk ouder als onze twee junioren die inmiddels al drie jaar ervaring hebben. Zijn optreden in de vorige klassen was fantastisch maar dat was zijn prestatie in Melbourne duidelijk niet."
Foto: Clive Mason/ Red Bull Contentpool

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen