Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Veelbesproken voormalig Mercedes-kopstuk vertrekt na enkele maanden bij de FIA

Na minder dan een half jaar is Shaila-Ann Rao, een voormalig Mercedes-kopstuk dat de overstap maakte naar de FIA, alweer weg bij de autosportbond.

Dat maakt de FIA op woensdag bekend. Afgelopen juni werd bekend dat Shaila-Ann Rao de voorlopige vervanger zou zijn van Peter Bayer, de toenmalige Secretary General for Motor Sport. Eerder was Rao, een Britse advocate, ook al werkzaam bij de FIA als Legal Director, maar in 2018 maakte ze de overstap naar Mercedes Grand Prix Limited, waar ze achtereenvolgend General Counsel en later Special Advisor was van CEO en teambaas Toto Wolff. In haar nieuwe rol bij de FIA gaf ze het laatste half jaar advies aan de nieuwe FIA-president Mohammed ben Sulayem en de rest van het bestuur. Ze hield zich bezig met monitoren en managen van strategische vraagstukken gerelateerd aan de Formule 1, commerciële onderhandelingen, het inspelen op zakelijke mogelijkheden en de evolutie van de structuur van de organisatie.

Controverse

Naar verluidt was Rao ook een van de betrokkenen vanuit de FIA bij alle zaken omtrent het budgetplafond. Ze was degene die Red Bull-teambaas Christian Horner, een uur nadat Verstappen zijn wereldtitel in Japan won, belde om te vertellen dat het team in 2021 de financiële regels had overtreden. Verder was zij eerder dit jaar degene die vanuit de FIA betrokken was bij de technical directive (TD) over porpoising die voor veel ophef zorgde bij de teams. Deze kwam onverwachts, al had Mercedes meteen een oplossing klaarliggen. Uiteindelijk duurde het twee maanden voordat de TD daadwerkelijk werd geïmplementeerd onder het mom van veiligheid, nadat enkele teams niet blij waren en er een middenweg werd gezocht.

Interim

Ann was aangesteld als interim vervanger van Bayer. Vanwege een herstructurering zal haar rol nu niet meer bestaan en dus verlaat ze de FIA weer. Binnenkort worden er meer aankondigingen verwacht vanuit de FIA vanwege de herstructurering. Volgens de FIA heeft Shailia-Ann 'waardevol werk verricht'. President Mohammed Ben Sulayem wil haar graag bedanken. "Namens iedereen bij de FIA bedanken wij Shaila-Ann voor haar waardevolle bijdrage als Interim Secretary for Motor Sport tijdens een belangrijke overgangsfase voor de organisatie. Ze heeft mij in het bijzonder geweldig gesteund en handelde altijd zeer professioneel en integer", aldus de president.

Viaplay
x
Tv-rechten 'Formule 1 nog jarenlang te zien bij Viaplay'