Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Verbaasde Ricciardo geconfronteerd met bizarre Verstappen-statistiek: "Pff, dat wist ik niet eens"

Heeft Daniel Ricciardo spijt dat hij Red Bull eind 2018 verliet? En wat als hij hoort dat Max Verstappen sindsdien dertig races heeft gewonnen? Hij wordt er even stil van.

Daniel Ricciardo is in 2023 de simulatorcoureur en derde coureur van Red Bull. De Australiër keert zo terug op het oude nest, want van 2014 tot en met 2018 was hij werkzaam voor het team waar Max Verstappen nu de grote man is. Van 2016 tot en met 2018 waren de twee teamgenoten, alvorens Ricciardo de overstap maakte naar Renault. Na een tweejarig avontuur bij de Franse renstal maakte hij de stap naar McLaren, waar hij flopte. Na twee jaar van zijn driejarige contract te hebben uitgediend, werd hij door het team (met een dikke zak geld) op straat gezet. Een fulltime F1-zitje vond hij niet en dus kwam hij bij Red Bull terecht.

In de Beyond the Grid Podcast praat Ricciardo openlijk over die stap. Kwam zijn veelbesproken overstap van Red Bull naar Renault nog ter sprake toen hij de afgelopen periode onderhandelde over een Red Bull-contract? Nee, tot tevredenheid van Daniel niet. "Nee, daar hebben ze me niet aan herinnerd. Ik heb hen ook bedankt en zei: 'Bedankt dat jullie dit gesprek met me aangaan. Wat de afloop dan ook mag zijn, bedankt dat jullie de tijd nemen. Jullie zijn me namelijk helemaal niets verschuldigd'." "Maar als je het nieuws bekijkt: ja ik ging in 2018 weg bij Red Bull. Dat was toen groot nieuws en niemand snapte waarom ik dat deed. Maar ook al was het een shock move en was het lastig voor mij om dat nieuws te delen, de relatie met Red Bull bleef heel erg goed als je bedenkt wat de omstandigheden waren." "In de loop van tijd krijg je meer ervaring, word je volwassener en groei je als persoon, dus die situatie van destijds is nu niet eens ter sprake gekomen. Er zat totaal geen oud zeer. Ze vonden niet dat ik hen iets verschuldigd was of iets dergelijks. Het ging gewoon over waar Red Bull vandaag de dag staat en ze vertelden me dat ze me graag terug in de familie wilden hebben."

Indrukwekkende Verstappen-statistiek

Vervolgens wordt Ricciardo geconfronteerd met de statistieken van Verstappen sinds de Australiër het team heeft verlaten. Heeft Ricciardo de laatste vier jaar over zijn schouder gekeken? Max heeft namelijk dertig races gewonnen sinds Daniel bij Red Bull weg is. De reactie van Daniel spreekt boekdelen. Hij fluit, alsof hij zeer onder de indruk is van die statistiek, alvorens er een korte stilte valt. "Dat wist ik niet eens... Natuurlijk wist ik dat het er veel waren, maar..." "Zo kijk ik er echter niet naar. Niets is zeker. Als ik de laatste vier jaar bij Red Bull was gebleven, had ik dan met zekerheid kunnen zeggen of ik meer podiums had gehaald? Ja, waarschijnlijk wel, maar op dat moment voelde het gewoon goed voor me. Er moest wat veranderen en ik wilde mezelf verwijderen uit die situatie."

Geen spijt

Maar spijt heeft Ricciardo niet. Volgens hem heeft hij gegokt en deels verloren, maar vooraf had hij dat natuurlijk nooit kunnen weten. Een zekerheid dat hij à la Verstappen bij Red Bull had kunnen schitteren als hij was gebleven, die heeft hij ook niet. "Als ik door was gegaan bij RedBull, was ik me dan beter gaan voelen, of minder goed?", vraagt hij zichzelfaf. "Het is geen zekerheid dat het geweldig zou zijn verlopen als ik wasgebleven. Destijdsnam ik juist die beslissing omdat ik dacht dat het voor mij de juiste was." "Natuurlijk kan ik nu eerlijk zijn en zeggen 'ja ik heb gegokt'. Toch vindik dat mijn Renault-periodeheel goed was, zeker in 2020, want dat was een van mijn beste seizoenen inFormule 1. Om dat team weer terug op het podium te krijgen, daar ben ik heeltrots op." "Maar op mijn McLaren-periode, zelfs met de overwinning, wat een enormhoogtepunt was, kan ik nu terugkijken en zeggen 'ja, ik heb het geprobeerd,maar het is niet goed gegaan'. You live and you learn , maar ik heb geen spijt.Het was een uitdaging waar ik aan begon en uiteindelijk is het niet gegaanzoals ik had gehoopt."

Viaplay
x
Data Verstappen worstelt ook in droge omstandigheden