Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Verstappen doet emotioneel boekje open over Marko: "Ik zag dat Helmut het moeilijk had"

Max Verstappen en Helmut Marko kennen elkaar inmiddels al ruim acht jaar. De twee kunnen heel goed met elkaar overweg en hebben een zeer goede band. De Nederlander vertelt een emotioneel verhaal over de Red Bull-adviseur.

In 2014 haalde Helmut Marko Max Verstappen naar het Red Bull-juniorteam, om de Nederlander vervolgens al in 2015 naar de Formule 1 te halen. Sindsdien is Verstappen uitgegroeid tot de grote man van Red Bull en is hij tweevoudig wereldkampioen. Het duo is goed bevriend en hebben samen mooie en minder mooi momenten beleefd. Afgelopen maanden waren af en toe zeer emotioneel, zeker nadat Red Bull-oprichter Dietrich Mateschitz, een goede vriend en generatiegenoot van Marko, overleed. Dat gebeurde tijdens het raceweekend in de Verenigde Staten, waarna Verstappen op zondag won en Red Bull voor het eerst sinds 2013 kampioen werd bij de constructeurs. In gesprek met Viaplay vertelt Verstappen hoe emotioneel hij en Marko dat weekend waren op het moment dat hem de onderstaande foto wordt getoond.

"Toen we het bericht kregen dat Mateschitz was overleden, zag ik aan Helmut dat hij het er heel moeilijk mee had. Hij kende Dietrich natuurlijk al veertig jaar. Het was de oprichter die eigenlijk alles mogelijk heeft gemaakt voor iedereen in het team", zo vertelt Max. Maar Verstappen deed Marko een belofte, die hij vervolgens ook hield. "Ook op de grid op zondag, Helmut draagt normaal nooit een zonnebril, maar dit keer wel omdat ik zag dat hij het moeilijk had. Ik greep hem vervolgens al voor de race vast en zei: 'Helmut, we gaan vandaag winnen voor hem'." "Deze foto is genomen na de race en Helmut ging natuurlijk mee naar het podium en ik pakte hem vast en zei 'zie je wel, het is allemaal goed gekomen, zelfs na die slechte pitstop'.", aldus het emotionele moment tussen de twee in de Verenigde Staten.

Emotionele man

Door de jaren heen heeft het duo een goede band opgebouwd, zo vertelt Verstappen. "Ik ken Helmut nu al een aantal jaren en je bouwt echt wel een band op met elkaar. Het is een hele leuke man om mee samen te werken. Hij is recht door zee en hij zegt wat hij denkt. Zo werk ik natuurlijk ook", vervolgt Max zijn verhaal over Marko. "Hij kan ook zeker emotioneel zijn. Dat is wel mooi om te zien, want niet iedereen ziet dat. Dat hele weekend in de VS was voor ons heel moeilijk. Als je dan die foto's ziet, dan is het heel mooi om te zien", aldus Verstappen, die zijn baas de volle laag gaf op het podium. Met champagne wel te verstaan.

"Toen we op het podium stonden, probeerde hij champagne te spuiten, maar ik had al meteen vol in zijn gezicht gespoten. Dan kan je niets meer zien", lacht Max. "Op een gegeven moment zag ik dat Helmut een beetje moeite had met ademen, dus toen dacht ik 'even rustig aan'", lacht de Red Bull-coureur. Als Verstappen tot slot gevraagd wordt wat de twee samen zoal bespreken, is het antwoord duidelijk: "Alles", aldus Max. "Hij bemoeit zich niet overal mee, maar hij wil wel graag van alles een beetje weten, zodat hij weet wat wij gaan doen. Dat blijft hij altijd vragen." "Ik bespreek dingen over de set-up met hem, maar ook over het dagelijkse leven praten we. We gaan samen uit eten, vragen elkaar wat we hebben gedaan en ik vraag hoe het gaat met de Red Bull-junioren", aldus de tweevoudig kampioen.

Viaplay
x
Max Verstappen grijpt naast prestigieuze prijs