Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Verstappen hekelt het vanwege hem ingevoerde FIA-systeem

Na het Formule 1-debuut van Max Verstappen, toen 17 jaar jong, paste de FIA de eisen aan om de koningsklasse te betreden. Verstappen vindt het maar niks.

Er is maar een select groepje coureurs dat het tot de Formule 1 schopt. Hier is naast talent vaak ook een flinke zak geld nodig, evenals een paar aanvullende eisen. Deze eisen zijn ondergebracht in de FIA-superlicentie, een soort 'rijbewijs' voor de koningsklasse van de autosport. Een coureur moet aan alle eisen voldoen om toe te mogen treden tot de koningsklasse. Zo moet een coureur 18 jaar oud zijn, in het bezit zijn van een normaal rijbewijs en ook nog eens 40 superlicentiepunten scoren in drie seizoenen tijd. De superlicentie bestond al enige tijd, maar sinds het Formule 1-debuut van Max Verstappen zijn de eisen aangescherpt. "Ik kwam de F1 in toen ik 17 was en ik denk dat veel geweldige coureurs het niet konden schoppen tot de F1 met deze structuur", zegt hij tegen het Amerikaanse NBC . "Ik ben het er niet altijd mee eens. Voor sommige coureurs zal het nodig zijn, natuurlijk, maar als je uitzonderlijke talenten hebt... zij hoeven niet drie of vier jaar in juniorenklassen te rijden om al die punten te verzamelen. Het is een lastig vraagstuk. Voor sommigen werkt het, maar anderen hebben de punten niet nodig. Dan is het pijnlijk als je niet mee kan doen. Je mist een kans."

Colton Herta

Het FIA-superlicentiesysteem kwam dit jaar regelmatig in het nieuws, vooral toen de Amerikaanse IndyCar-ster Colton Herta werd gelinkt aan een Formule 1-debuut. AlphaTauri toonde interesse in het toptalent en had hem bijna zeker een stoeltje gegeven - mits Pierre Gasly naar Alpine mocht overstappen, wat nu ook gebeurd is. Toch kwam het nooit van een debuut, want Herta had niet genoeg punten op zijn licentie en de FIA weigerde een uitzondering te maken. Verstappen wordt door de Amerikaanse zender gevraagd naar de situatie en wat hij er van vindt. "Het is niet alleen Colton eigenlijk. Het zijn heel veel coureurs die in hetzelfde schuitje zitten. Ik vind dat hij het geweldig doet in IndyCar. Misschien als hij het kampioenschap wint, dat zal hem zeker een kans bieden!" Uiteindelijk was die pech voor Herta wel de reden dat Red Bull doorschakelde naar Nyck de Vries, die in 2023 in het AlphaTauri-zitje van de vertrokken Gasly plaats zal nemen.

Viaplay
x
Live Kwalificatie Formule 1 GP China 2024