Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix België 2021

Verstappen pakt pole voor schitterende Russell in chaotische kwalificatie GP België

De kwalificatie op het natte circuit van Spa-Francorchamps werd een waar feest voor de raceliefhebber. Max Verstappen wist de poleposition te pakken voor de verrassende George Russell en Lewis Hamilton.

Verstappen rain Spa
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Getty Images/Red Bull Contentpool

Twaalf minuten later dan gepland ging de kwalificatie op een kletsnat circuit van Spa-Francorchamps van start. Alle coureurs, met uitzondering van de Williams-coureurs, kozen voor de full wets. George Russell nam het heft snel in handen en was op zijn intermediates bijna zes seconden sneller dan Max Verstappen.

De condities waren tricky en Lewis Hamilton was flink aan het stoeien met zijn Mercedes in de openingsfase. Het duurde niet lang voordat de rest van het veld ook wisselde naar de intermediates, maar voor het team van Williams moet het een mooi moment zijn geweest om beide coureurs bovenaan de tijdenlijst te zien.

De tijden doken omlaag en Verstappen klokte als eerste een tijd onder de twee minuten, maar Lando Norris dook er direct flink onderdoor. Met Norris voor Verstappen, Hamilton en Russell eindigde het eerste deel van de kwalificatie.

Afvallers in Q1: Giovinazzi, Tsunoda, Schumacher, Raikkonen en Mazepin.

In Q2 opende Norris direct snel, maar had wederom Verstappen vlak achter hem. De Nederlander wist zijn tijd nog verder aan te scherpen en was een halve seconde sneller dan de McLaren-coureur. Sergio Perez liet zich, eindelijk, van voren zien met een derde positie. De beide Mercedessen hadden het lastig in op het natte circuit met Hamilton op P10 en Bottas op P12 met nog drie minuten te gaan.

Pas in de slotseconden wisten de beide Mercedessen zichzelf veilig te rijden. De pijn was er echter bij Ferrari dat met beide coureurs niet door wist te gaan naar Q3. Norris sloot ook Q2 als snelste af, voor de bveide Mercedessen, Pierre Gasly en Verstappen.

Afvallers in Q2: Leclerc, Latifi, Sainz, Alonso en Stroll.

Uitslag Kwalificatie - België

# Coureur Team Tijd Band
Resultaten worden geladen...

Een nieuwe regenbui zorgde voor erg lastige omstandigheden in Q3. Norris begon als eerste aan zijn vliegende ronde en crashte hard in Eau Rouge. Zijn McLaren was compleet afgeschreven en de kwalificatie werd stilgelegd.

Om 16:45 uur werd de sessie hervat met nog een kleine negen minuten op de klokken. Met het veld op intermediates werd de jacht op de pole geopend. Hamilton opende met een 2.01,5 een tijd waarop Verstappen een kleine seconde toe moest geven in zijn eerste poging. Achter de titelrivalen maakte Bottas de top drie compleet.

Na een cooldown ronde hadden de coureurs nog één poging om hun rondetijd aan te scherpen. Perez wist zichzelf kortstondig naar de tweede tijd te rijden, maar de concurrentie verbeterde massaal hun tijd.

George Russell reed de kwalificatie van zijn leven en dook onder Hamiltons tijd, maar Verstappen wist de pole te pakken met drie tienden. Man van de dag was echter Russell die zijn Williams op de eerste startrij neer wist te zetten voor Hamilton, Ricciardo en Vettel.

Voorspel en win

Powered by

Slajeslag.nl
RN365 2 0 In site Action block prize Belgian GP 2021 2x

Wie wint de GP van België 2021?

Speel mee en maak kans op een prachtige Playseat Evolution Alcantara!

Speel mee

Ook interessant:

Crashes gaan Verstappen achtervolgen in tweede seizoenshelft

Zijn crashes kunnen Max Verstappen in de seizoenshelft wel eens achtervolgen, maar dat wil niet zeggen dat hij kansloos is voor de wereldtitel. In de nieuwste podcast van RacingNews365 met F1-kenner Ruud Dimmers, autocoureur Tom Coronel en host Joris Mosterdijk, bespreken we de gevolgen hiervan en blikken we uitvoerig vooruit op de Grand Prix van België. Beluister 'm hieronder.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Formule 1 GP België 2021 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Kalender F1 slaat terug op kritiek Verstappen: "Het is niet verplicht"