Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Verstappen pareert Leclerc: 'Hij verloor de F1-wereldtitel al eerder'

Max Verstappen had in 2022 in de eerste Grands Prix heel wat te duchten van Ferrari. Daarna liep hij snel uit op de Italianen. Charles Leclerc en Verstappen hebben andere ideeën over wanneer de titel werkelijk verloren is gegaan.

In het weekend van de Formule 1 Grand Prix van Abu Dhabi sprak RacingNews365 exclusief met Max Verstappen. Op dat moment was de wereldtitel al lang en breed binnen. Formeel sinds de GP van Japan, maar eigenlijk al eerder. Verstappen immers bouwde zo'n grote voorsprong op dat Ferrari al heel snel enkel van een mathematische kans mocht spreken. Charles Leclerc gaf aan dat wat hem betreft de titel verloren is gegaan in de Grand Prix van België op Spa-Francorchamps. Het was de race die Verstappen won, nadat hij nota bene vanaf P14 van start was gegaan, één plaats voor Leclerc die als zesde over de meet kwam. Het was ook de race die Verstappen zelf aanwijst als zijn beste race van het jaar. "Alles klopte daar en viel gewoon op zijn plaats. Soms heb je van die weekenden waarin alles geweldig voelt. Ik denk dat ik daar ook had gewonnen als ik als laatste was gestart. Zó ontzettend competitief waren we daar." Als we opmerking van Leclerc aan Verstappen voorleggen, denkt hij even na: "In dat weekend, ja? Ik denk dat dat in Frankrijk al het geval was (twee races eerder, red.). Met die achterstand in punten was het al heel moeilijk om terug te komen. Zelfs als ik enkel nog tweede of derde was geworden, dan was het alsnog heel erg lastig voor Ferrari om alle races te winnen." De Scuderia zelf echter deed dat anders voorkomen: "Ferrari riep na die race in Frankrijk nog 'we zien niet in waarom we de laatste tien races niet allemaal kunnen winnen'. Maar het is ontzettend moeilijk om dat te bewerkstellingen, want zelfs als je over de snelste auto beschikt, mag je geen enkele fout maken."

Die race hadden we ook vanaf de laatste startplaats kunnen winnen

Max Verstappen

Red Bull toen vs. Red Bull nu

Bleef Red Bull op haar beurt foutloos? Nee, zeker niet, zo benadrukt ook Verstappen zelf als we hem na de vraag over zijn beste race tevens vragen naar zijn slechtste races van het jaar. Is de GP van Brazilië een kandidaat wellicht? "Ik denk dat die op gelijke hoogte staat met Melbourne, daar ging het ook vrij slecht", aldus de nu tweevoudig wereldkampioen, die de suggestie dat dat vooral met betrouwbaarheid te maken had toch even wil corrigeren: "Dat is deels waar, maar ook de snelheid was daar echt beroerd. In de kwalificatie hadden we de nodige problemen en voor de race kregen we de balans niet op orde, waardoor we de banden eraan reden." Maar er waren ook momenten waarop Red Bull het hoofd koel hield, waardoor men toe kon slaan, ook op de momenten waarop ze misschien niet de logische favoriet waren. Red Bull maakte als team weinig fouten. Hoe kijkt Verstappen ernaar en hoe verhoudt zich dat tot het Red Bull dat hij in 2016 voor het eerst leerde kennen? "Het team is beter geworden", zo klink het resoluut. "Iedereen communiceert beter met elkaar, waarbij iedereen ook beter zijn of haar eigen rol kent. En onder druk blijft iedereen kalm, zodat alsnog de juiste beslissingen genomen worden. Dat is zo gegroeid, waarbij het natuurlijk helpt dat het pakket met de auto en de motor gewoon klopt."

Viaplay
x
Tv-rechten 'Formule 1 nog jarenlang te zien bij Viaplay'