Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Vettel sneert naar F1: "Niet alleen erover praten, maar ook handelen"

Sebastian Vettel spreekt zich in uit over de acceptatie van homoseksualiteit in de Formule 1. Hij vindt dat de sport moet handelen in plaats van er alleen over te praten.

Viervoudig Formule 1-kampioen Sebastian Vettel zal op de cover staan van de juli/augustus editie van Attitude , het bestverkopende gaymagazine ter wereld. Volgens Vettel is de Formule 1-community er klaar voor om een openlijk homoseksuele coureur te verwelkomen, iets wat volgens hem zou helpen om vooroordelen sneller uit de weg te ruimen en de sport 'een betere richting' in te duwen. De Aston Martin-coureur voegt zich bij David Beckham en Adam Peaty in de lijst van hetero-coversterren van Attitude en wordt door het blad omschreven als 'LGBTQ bondgenoot', waarbij Vettel zijn platform heeft gebruikt om actie van de Formule 1 te eisen om vooroordelen te bestrijden.

Vettel heeft negativiteit gezien in de Formule 1 rondom de LGBTQ gemeenschap

Vettel zegt dat hij er indirect getuige van is geweest dat individuen in de wereld van de Formule 1 zich 'negatief' uitlieten over de LGBTQ gemeenschap, maar de Duitser durft zich nu uit te spreken tegen dergelijke opmerkingen. "Ik heb het niet direct meegemaakt, maar indirect heb ik mensen negatief horen praten over LGBTQ mensen en de LGBTQ gemeenschap", zegt Vettel in de komende editie van het magazine. "Als ik dat soort dingen hoorde, voelde dat altijd verkeerd, maar vandaag ben ik zelfverzekerder om me uit te spreken en hen de mond te snoeren. Homohaat is een vooroordeel en vooroordelen zijn verkeerd. Zo simpel is het."

Vettel: "Het vergt enorme moed om je echte zelf te laten zien"

Op het moment rijden er geen openlijk homoseksuele coureurs in de Formule 1. Mike Beuttler, die tussen 1974 en 1976 reed in de Formule 1, is de laatste homoseksuele coureur in de sport. Er zijn wel lesbische sterren in de autosport, waaronder W Series-coureur en Vettels Aston Martin-collega Jessica Hawkins. "Ik denk dat het misschien vergelijkbaar is met de situatie in een sport als voetbal: het oude beeld van een speler of coureur als een 'held' die aan een bepaalde set criteria moet voldoen. Maar de beoordelingscriteria zijn gewoon verkeerd", zegt Vettel op de vraag waarom homoseksuele F1-coureurs er misschien voor kiezen om niet uit de kast te komen. "Hoe zijn die stereotypen op welke manier dan ook gerelateerd aan prestaties? Wie mag dat beslissen? Het vergt enorme moed om je echte zelf te laten zien in plaats van je te verschuilen achter een façade die gebaseerd is op wat mensen verwachten."

Vettel vindt dat de Formule 1 meer kan doen

De 34-jarige coureur heeft de afgelopen jaren niet geschroomd om voor zijn overtuigingen uit te komen. Zo beschreef hij het recente verbod van Hongarije op homopromotie als 'beschamend' voor het land. "Het wordt beter, je ziet nu wel een paar engineers en monteurs die opener durven te zijn. Maar we kunnen nog steeds meer doen om de diversiteit en inclusiviteit in de autosport te verbeteren, niet alleen op het gebied van seksualiteit, maar ook voor wat betreft het steunen en omarmen van vrouwen, mensen van kleur, mensen met een handicap, enz.", vervolgt hij. "De Formule 1 is een beweging gestart onder de naam 'We Race As One', wat goed is, maar we moeten allemaal een gezamenlijke inspanning leveren om ervoor te zorgen dat het daadwerkelijke positieve veranderingen teweegbrengt. Dus ernaar handelen in plaats van er alleen maar over te praten."

Steun van collega's en rivalen

Ondanks het protest dat er meer kan worden gedaan, is Vettel ervan overtuigd dat de Formule 1 nu klaar is voor een openlijk homoseksuele coureur. Hij denkt dat een openlijk homoseksuele coureur de steun zou krijgen van rivalen en collega's. "Misschien was dat in het verleden niet het geval, maar nu denk ik dat een homoseksuele Formule 1-coureur zou worden verwelkomd - en terecht", zegt Vettel. "Ik heb het gevoel dat een homoseksuele coureur zou helpen om vooroordelen sneller uit de wereld te helpen en onze sport in een betere richting te duwen. Dus ik denk - en hoop - dat onze sport er klaar voor is."

Viaplay
x
Kalender F1 slaat terug op kritiek Verstappen: "Het is niet verplicht"