Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Vettel komt in actie in eerste race sinds F1-pensioen

Sebastian Vettel zal dit weekend weer achter het stuur kruipen om te gaan racen in de Race of Champions. Het is de eerste keer dat hij gaat racen sinds zijn Formule 1-exit.

Op zaterdag 28 en zondag 29 januari 2023 wordt de 32ste Race of Champions verreden in Zweden. De race tussen landen en individuele coureurs wordt druk bezocht door een aantal van de grootste namen in de wereldwijde autosport. Ook een aantal voormalige Formule 1-coureurs zullen dit weekend te zien zijn, waaronder Sebastian Vettel. De viervoudig wereldkampioen komt voor het eerst sinds zijn F1-exit weer in actie en dat samen met niemand minder dan Mick Schumacher. Ook voor Schumacher is het de eerste keer dat hij weer achter het stuur kruipt in een race sinds hij zijn stoeltje (onvrijwillig) afstond. De twee komen samen uit voor team Duitsland en krijgen stevige concurrentie.

Wat is de Race of Champions?

Al sinds 1988 wordt de Race of Champions jaarlijks gehouden (met uitzondering van 2020 en 2021 door corona) op verschillende plaatsen over de wereld. De meest recente editie, die van 2022, werd gehouden in de plaats Pitea in Zweden. Ook de ROC-editie van dit jaar zal hier weer plaats gaan vinden. Het autosportevenement is ooit begonnen ter nagedachtenis van Henri Toivonen, een Finse rallyrijder die om het leven kwam tijdens een rally in 1986. De ROC is sindsdien een populair evenement met een erg onderscheidend concept: ieder jaar worden er twee identieke circuits gebouwd, waarop twee personen (individueel of voor hun land) het tegen elkaar opnemen. De editie van vorig jaar en ook de editie van dit jaar wordt gehouden slechts 80 kilometer onder de Noordpoolcirkel. Je raadt het al: het is er koud en ijzig en dat zijn precies de omstandigheden waarbij er spectaculair geracet wordt. Het circuit wordt namelijk gebouwd op de bevroren Baltische Zee en is volledig gemaakt van sneeuw en ijs. Tijdens de Race of Champions worden verschillende voertuigen gebruikt, zoals rallywagens en buggy's. Er zijn twee onderdelen: de reguliere ROC, waarbij één persoon als kampioen wordt gekozen, en de Nations Cup, waarbij een land wint. Per land doen er twee coureurs mee.

Wie doen er mee aan de Race of Champions?

Zoals hierboven benoemd doen Vettel en Schumacher mee, maar naast de twee Duitsers (die samen ook uitkomen voor team Duitsland) zijn er meer dan genoeg bekende namen te spotten op het koude Zweedse circuit. Zo doen Mika Hakkinen en Valtteri Bottas mee voor Finland en zullen David Coulthard en Jamie Chadwick uitkomen voor Groot-Brittannië. Daarbij zien we uit lagere Formuleklassen, het rallyrijden en ook IndyCar genoeg andere opkomende talenten, kampioenen en razendsnelle coureurs, zoals Sebastien Loeb, Tom Kristensen, Felix Rosenqvist en Felipe Drugovich. Ook vertegenwoordigt Jarno Opmeer Nederland in de e-Race of Champions! De esporter was op vrijdag een van de twee beste esporters en mag het daarom op zondag opnemen in de landenrace namens team eROC. Hij neemt het op tegen Mika Hakkinen en Valtteri Bottas! Hieronder zie je Opmeer met een bekend gezicht.

Cn6xHIJNgF_

View this post on Instagram A post shared by Jarno Opmeer (@jarnoopmeer)

Hoe laat is de Race of Champions?

De Race of Champions 2023 wordt op zaterdag 28 en zondag 29 januari verreden en is te volgen op Ziggo Sport. Op zaterdag wordt er geracet van 12:00 uur tot 15:00 Nederlandse tijd, waarna de Worlds Fastest Nation bekend is. Zondag is het dan tijd voor de individuele wedstrijd, waarbij de Champion of Champions wordt gekroond na de races tussen 12:00 en 15:00 uur Nederlandse tijd.

Viaplay
x
Kalender F1 slaat terug op kritiek Verstappen: "Het is niet verplicht"