Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Villeneuve vernietigend over GP-debacle in Jeddah: "Dit was geen Formule 1"

Jacques Villeneuve was niet te spreken over het gevecht tussen Lewis Hamilton en Max Verstappen in Saoedi-Arabië. De oud-Formule 1-kampioen vergelijkt de race van afgelopen zondag met Hollywood-film.

De allereerste Saoedische Grand Prix zal niet snel worden vergeten. Max Verstappen en Lewis Hamilton waren in een hete strijd verwikkeld voor de overwinning. De Brit trok uiteindelijk aan het langste eind, terwijl de Nederlander maar liefst twee tijdstraffen kregen opgelegd. Jacques Villeneuve zat vol verbazing te kijken naar de race op het Jeddah Corniche Circuit. "Dit was geen Formule 1, dit was rijden met gehuurde karts. Alles was verkeerd. Dus ik weet niet zo goed wat ik moet zeggen", vertelt de oud F1-coureur tegen Autosport . "Willen we sport en goede races in de Formule 1? Of willen we gewoon een Hollywood-show? Als je een Hollywood-show wilt dan was vandaag geweldig. Maar gaat F1 hierover? Ik denk dat Frank Williams zich heeft omgedraaid in zijn graf na deze race", oordeelt Villeneuve.

DRS-lijnen zijn het probleem

De Canadees geeft ook zijn mening over het meest controversiële moment van de Grand Prix. In ronde 37 werd Verstappen door zijn team geïnstrueerd om de positie terug te geven aan Hamilton. De Nederlander probeerde dat net voor de laatste bocht te doen. Hamilton reed echter tegen de achterkant van de auto van de Red Bull-coureur aan en verklaarde later dat hij niet wist dat Verstappen de positie terug wilde geven. Onzin, zo oordeelt Villeneuve. Hij denkt ook precies te weten waarom de Mercedes-coureur niet wilde inhalen. "Als iemand voor je langzamer gaat rijden, dan haal je die in. Die domme DRS-lijnen zijn alleen het probleem." "Lewis wilde niet voor Max over die lijn gaan. Hij wist dat Max hem voorbij liet, hij wou gewoon niet dat Max DRS zou hebben voor het volgende rechte stuk want dan zou hij hem weer hebben ingehaald. Dus daarom hielden ze zich beide van de domme."

Motorvoordeel voor Hamilton in Abu Dhabi

Hamilton liep door het incident schade op aan zijn voorvleugel. In een eerder incident met Esteban Ocon had de Mercedes-coureur ook al schade opgelopen aan zijn Mercedes-bolide. "Ik ben verbaasd over hoe sterk die voorvleugel is. Hij werd twee keer geraakt en hij zat er nog steeds aan. Wow, dat was indrukwekkend", vindt de Canadees. De wereldkampioen van 1997 heeft slecht nieuws voor alle fans van Verstappen. Hij verwacht dat Hamilton opnieuw sterk zal zijn in Abu Dhabi en wijst daar één belangrijke oorzaak voor aan. "Het is een Red Bull circuit, maar met de motor die Lewis heeft is elk circuit nu een Lewis circuit. Ik hoop dat we gewoon een mooi, nette race hebben. Moge de beste winnen en niet zoals vandaag. Geen Hollywood-praktijken, niet in de laatste race. We hebben onze blockbusters al gehad voor dit jaar."

Viaplay
x
Max "Wolff zei tegen Verstappen: 'Neem Marko mee naar Mercedes'"