Voorbeschouwing GP Australië: Wie verslaat Mercedes?

22 mrt. 2017 12:44 Redactie

Is 2017 het begin van een nieuw tijdperk in de Formule 1?


De lange winter is bijna voorbij en over minder dan twee dagen begint de eerste vrije training voor de Grand Prix van Australië. Een seizoen met nieuwe regels die moeten zorgen voor een frisse start. De hoop is dat het veld flink door elkaar wordt geschud en we spanning en spektakel krijgen.

Australië levert vaak een spectaculaire openingsrace van het seizoen. Wie herinnert zich de startcrashes van Ralf Schumacher of Martin Brundle niet meer? De crash van Fernando Alonso van vorig jaar staat in het geheugen gegrift. Het getier van Max Verstappen op de boordradio zijn we ook nog niet vergeten. Het stoom kwam uit de oren van de Nederlander, die zichtbaar ontdaan was toen Carlos Sainz niet van positie wilde ruilen.

In 2017 is alles anders. Als we de geleerden mogen geloven dan gaat de rondetijd met vijf seconden omlaag. De nieuwe regels hebben ervoor gezorgd dat de banden 25% breder zijn en de downforce sterk is toegenomen door de bredere vleugels en bredere vloer. Of het genoeg is om het hele veld op de schop te gooien valt nog te bezien.

Vooraan zijn er drie teams die traditiegetrouw het sterkste zijn. Mercedes, Red Bull en Ferrari. Ook in 2017 is de verwachting dat zij een klasse apart zijn en vooralsnog lijkt alleen Williams op sommige momenten aan te kunnen haken. Kunnen Red Bull en Ferrari in Australië het vuur aan de schenen leggen van Mercedes? 

Bij het kampioensteam zit Lewis Hamilton er warmpjes bij. Zijn relatie met Valtteri Bottas is 'perfect', wat mede komt doordat de Brit geen enkele bedreiging ziet in zijn nieuwe teamgenoot. Bottas weet dat hij direct moet presteren en de druk ligt op zijn schouders. Ferrari kende, wederom, een zeer sterke wintertest. Desondanks lijkt de snelheid van dit jaar echter te zijn dan die van de vorige jaren. Ze worden dan ook gezien als belangrijkste uitdager van Mercedes.

Red Bull op haar beurt liet zich niet in de kaarten kijken. De geluiden rondom het team zijn echter even voorzichtig als mysterieus. Het team weet dat het ongeveer een halve seconde per ronde tekort komt door de Renault motor. Deze mist PK's ten opzichte van de Mercedes motor, en het is aan Adrian Newey om te bewijzen dat het gelukt om dit met het chassis te compenseren. Max Verstappen en Daniel Ricciardo zijn terughoudend.

Hoe graag de fans het ook willen horen, het tweetal blijft herhalen niet op een zege te rekenen in Australië. De favorietenrol ligt bij Mercedes, dat er alles aan doet om deze in de schoenen te schuiven van Ferrari. Weet het team van Williams te verrassen? Daar zijn alle ogen gericht op de 18-jarige Lance Stroll. Die wil zijn imago tijdens zijn eerste race direct oppoetsen, na een wat moeizame winter. 

Ver achter de topteams strijden Honda en McLaren samen tegen alle ellende. Van de gedroomde podiumplaats is al niets meer overgebleven. De race uitrijden is nu het hoofddoel geworden. Formule 1 is bikkelhard, iets dat ook Stoffel Vandoorne die seizoen aan de lijve gaat ondervinden.

In Australië is echter van alles mogelijk. Van bijzondere podiumkandidaten tot puntenfinishes voor debutanten. Als de underdog ergens kan scoren dan is het wel in Australië, getuige de prachtige resultaten van Minardi en Sauber in het verleden en de zesde plaats van het debuterende Haas in 2016.

Wordt de dominantie van Mercedes eindelijk doorbroken? En wie wordt de verrassing van deze GP van Australië.

Zondagmorgen om 07:00 gaan de lampen uit en anderhalf uur later zijn al onze vragen beantwoord.

Foto: Red Bull Contentpool

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen