Voorbeschouwing GP Bahrein: Flikt Max het weer?

13 apr. 2017 08:42 Redactie

Weer 'back to reality' in Bahrein?


De Grand Prix van China was een heerlijke opsteker voor de Formule 1-fans en in het speciaal voor de Max Verstappen-fans. In tegenstelling tot de wat troosteloze openingswedstrijd in Australië had de Grand Prix van China veel meer te bieden. Een klein beetje regen, gewaagde keuzes, spins en heerlijke gevechten maakte dat de race in China meer dan de moeite waard was.

En nog lekkerder is het feit dat de volgende Grand Prix alweer voor de deur staat. Amper een week na de zinderende Grand Prix in China mag het Formule 1-circus weer los in Bahrein. De wedstrijd in de woestijn van de Golfstaat wordt sinds 2014 verreden onder kunstlicht, wat het extra speciaal maakt.

Formule 1 GP van Bahrein


De Grand Prix van Bahrein staat sinds 2004 op de kalender en was destijds de eerste Grand Prix ooit verreden in het Midden-Oosten. Ook was het de tweede race ooit die werd gehouden onder kunstlicht, nadat de primeur in 2008 ging naar de Grand Prix van Singapore. In 2011 werd de Grand Prix afgelast door de onrust in het land en ook dit jaar deden activisten een oproep om de Grand Prix te annuleren. Hier is echter geen gehoor aan gegeven.

De coureurs rijden zondag 57 ronden over het 5,4 kilometer lange circuit in Bahrein. Vaak wordt de wedstrijd binnen anderhalf uur verreden en de Safety Car heeft het meestal rustig. De snelste ronde ooit op het circuit werd gereden door Pedro de la Rosa. In 2005 reed de Spanjaard een rondetijd van 1:31.447 in zijn McLaren.

Voor de eerste vijf races van dit seizoen heeft Pirelli voor alle rijders de bandenkeuze bepaald. In Bahrein hebben de coureurs de beschikking over de supersoft, soft en medium band.

Vorig jaar ging in Bahrein de hoop van Vettel op een wereldtitel letterlijk in rook op. Na een sterke openingswedstrijd in Australië blies de Duitser nog voor de start van de tweede wedstrijd zijn motor op en liep daarmee al een behoorlijke achterstand op in het kampioenschap. Max Verstappen reed een sterke race en maakte een aantal prachtige inhaalacties, die hem uiteindelijke de zesde plaats opleverde. Nico Rosberg won de wedstrijd eenvoudig, nadat zijn teamgenoot Lewis Hamilton in de eerste ronde al een flinke achterstand opliep na een aanvaring met Valtteri Bottas.

Hoe presteert Max Verstappen tot nu toe in Bahrein?


Max Verstappen heeft tot nu toe gemengde herinneringen aan het circuit in Bahrein. In zijn eerste optreden viel hij uit door een elektrisch probleem, waardoor hij niet voor de tweede keer dat seizoen punten kon scoren. In 2016 was het een van zijn laatste wedstrijden voor Toro Rosso en pakte hij de eerste punten ooit voor het team in Bahrein. Verstappen reed zich naar een prachtige zesde plaats en als de wedstrijd nog een ronde langer had geduurd was de Nederlander vijfde geëindigd.

Mercedes vs Ferrari: de strijd gaat verder


In China pakte Red Bull enigszins onverwacht het eerste podium van het seizoen, mede door een spectaculair optreden van Max Verstappen. Maar in Bahrein lijkt de kans op een podium net zo groot als de kans op regen. Normaal gesproken zijn Mercedes en Ferrari een klap sneller op het kurkdroge circuit in Bahrein. En regen gaat er niet vallen, dat is wel duidelijk.

Max Verstappen en Daniel Ricciardo moeten zich daarom voornamelijk richten op de ontwikkeling van de auto en het binnenslepen van de broodnodige punten. Mocht er nog iets gebeuren met één van de bolides voor hen, dan is dat mooi meegenomen.

De strijd om de overwinning zal daarom ook gaan tussen Ferrari en Mercedes, zoals dat in China en Australië ook het geval was. De grote vraag is natuurlijk hoe de krachtsverhouding ligt op een 'permanent' circuit dat volledig droog is. Uitgaande van de racepace in China kan je concluderen dat Sebastian Vettel en Lewis Hamilton echt niets voor elkaar onder doen. Ze reden in China exact dezelfde rondetijden, waardoor het gat tijdens de slotfase precies gelijk bleef. Het zal dus wederom een spannende strijd worden voorin.

Tijdschema Formule 1 GP Bahrein 2017


14 april 2017
13:00-14:30 Eerste vrije training
17:00-18:30 Tweede vrije training
15 april 2017
14:00-15:00 Derde vrije training
17:00-18:00 Kwalificatie
16 april 2017
17:00 Race
Na de vroege wedstrijden in China en Australië wordt er nu in de late middag gereden, rond etenstijd. Lekker met het bord op schoot dus! Zowel tijdens de kwalificatie als tijdens de race houden wij jullie natuurlijk weer live op de hoogte van alle ins en outs middels onze live blog.

Foto: Clive Mason/Red Bull Contentpool

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen