Voorbeschouwing GP Baku: Snelweg tussen twee muren

21 jun. 2017 19:17 Redactie

Slaat Ferrari terug in Baku, of wordt het weer Mercedes-power?


Het stratencircuit van Baku is een bijzonder circuit. Het is geen circuit zoals Monaco of Macau, het is anders. Anders dan alle andere circuits en de grote vraag is of het past bij de Formule 1. Vorig jaar zagen we een draak van een wedstrijd, dit jaar moet het anders zijn bij de Grand Prix van Azerbeidzjan.

Wat kan Ferrari in Baku? Het team verloor in Canada de race in de eerste ronde. Door het matige resultaat nam Mercedes met een 1-2 de leiding in het WK bij de constructeurs over en Vettel zag zijn voorsprong slinken tot slechts 12 punten. Normaal gesproken is Mercedes de grote favoriet gezien het lange rechte stuk van twee kilometer. De Mercedes-motor liet in Canada zien nog altijd oppermachtig te zijn en zelfs Ferrari had geen antwoord.

Wat kan Max Verstappen in Baku?


Voor Max Verstappen is Baku een lastig baantje. Het circuit bestaat uit drie verschillende delen. Een sectie met veel 90 graden bochten, een smalle sectie die wat weg heeft van een echt stratencircuit, en een snelweg van twee kilometer waar je met een Airbus kan landen. In die eerste twee sectoren kan de RB13 nog prima uit de voeten, maar het lange rechte stuk is een ramp door de Renault-motor. Vorig jaar berekende het team dat het ongeveer één seconde per ronde verloor op de 2,2 kilometer vol gas.

Dit jaar zijn de verwachtingen binnen het team van Red Bull hierdoor niet hooggespannen. Ze vrezen het rechte stuk en in tegenstelling tot in Monaco kan de RB13 dat tijdverlies waarschijnlijk niet compenseren. Grote vraag is in hoeverre Force India een geduchte concurrent wordt tijdens de race. In Canada zat het team er uitstekend bij en wist Ricciardo de beide Force India's net achter zich te houden.

Slaapverwekkend of spektakel?


De organisatoren beten vorig jaar van zich af na een saaie optocht. Zelfs het ellenlange rechte stuk zorgde niet voor voldoende spanning. Er gebeurde nauwelijks iets in Baku en de coureurs kregen de schuld. Ze waren te voorzichtig en moesten nog wennen aan het circuit. Daar waar geen enkele fan te spreken is over het baantje, zijn de coureurs toch enthousiaster.

Grote vraag is of we dit jaar dan wel actie en avontuur zien op de baan. Veel punten om in te halen zijn er niet, waardoor de coureurs bijna noodgedwongen wachten tot het rechte stuk. DRS open en met 370 kilometer per uur voorbij aan hun voorganger. 

Tijdschema F1 GP Baku 2017


23 jun 2017    
11:00-12:30 Eerste vrije training  
15:00-16:30 Tweede vrije training  
24 jun 2017    
12:00-13:00 Derde vrije training  
15:00-16:00 Kwalificatie  
25 jun 2017    
15:00 Race
Foto: Red Bull Contentpool

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen