Voorbeschouwing GP Canada: Wat kan Max Verstappen in Montréal?

07 jun. 2017 18:00 Redactie

Loopt Ferrari verder uit of brengt Mercedes de spanning terug?


De GP van Monaco werd een prooi voor Ferrari, met hun eerste 1-2 sinds de GP van Duitsland in 2010. Hoe de zege van Vettel tot stand kwam, blijft discutabel maar feit is dat Ferrari dit jaar ongelofelijk sterk uit de blokken komt!

Ook over de strategie van Red Bull is veel gezegd en dan met name over de min of meer mislukte strategie bij Max Verstappen. De Nederlander had een sterk raceweekend in Monaco en overklaste zijn teamgenoot tijdens de vrije trainingen en in de kwalificatie. Ook in de race leek hij sterker maar de strategie van Ricciardo zorgde uiteindelijk voor een hoop gevloek en getier bij Verstappen.

De GP van Canada


Dit weekend vindt de zevende race van de Formule 1 kalender plaats op het Circuit Gilles Villeneuve. Het is een semi-stratencircuit wat gekenmerkt wordt door vele lange rechte stukken met langzame bochten maar ook prachtige chicanes zoals de laatste voor de finish. In totaal leggen de coureurs 70 ronden af waarbij elk rondje zo'n 4,3 km lang is.

De GP van Canada staat vaak bol van spektakel waarbij ook regelmatig de Safety Car de baan op komt. Het is een circuit waar het vooral draait om topsnelheid en waarvoor Pirelli opnieuw de zachtste compounds heeft meegenomen. De coureurs hebben de beschikking over de softs, de super- en de ultrasofts. Daarnaast vraagt dit circuit veel van de remmen van de bolides waar vooral Haas F1 de nodige problemen mee verwacht.

De GP van Canada is door de jaren heen een echte klassieker op de Formule 1 kalender geworden. Mede natuurlijk ook door de 'Wall of Champions' waar menig coureur al haar handtekening heeft achtergelaten. De grote vraag is dan ook of Lance Stroll voor zijn thuispubliek het hoofd koel houdt of dat hij onder deze druk bezwijkt. De jongeling barst van het zelfvertrouwen maar ook hier geldt weer dat elk foutje onmiddellijk wordt afgestraft.

De weervoorspellingen houden het op dit moment op een neerslagkans van 60%. Dat zal ongetwijfeld de heren van Red Bull goed uitkomen!

Slaat Hamilton keihard terug of deelt Vettel opnieuw een tik uit?


Hamilton geldt op voorhand als de te kloppen man in Canada. Niet omdat hij als klassementsleider in vorm afreist naar Montreal maar omdat hij maar liefst 5 keer in zijn negen starts op dit circuit als winnaar over de streep kwam. Vettel daarentegen won alleen de editie van 2013.

Mercedes met haar power komt normaal gesproken dan ook goed uit de verf op dit snelle circuit. De vraag is echter of de problemen die het team met de ultrasofts ondervindt, zijn opgelost. In Monaco speelde dit vooral Hamilton parten. Deze compound zal ook weer veel worden gebruikt in Montreal waardoor Mercedes waarschijnlijk met minder zelfvertrouwen aan het raceweekend begint.

Ferrari heeft daarnaast dit jaar met de SF70H een bolide dat op elk circuit sterk is en dat de banden snel aan het werk kan krijgen. De rode brigade zit duidelijk in de juiste flow maar moet misschien wel oppassen voor interne strubbelingen. Het gezicht van Raikkonen sprak tenslotte in Monaco boekdelen. In hoeverre is de Fin bereid om tweede viool te spelen?

Is Red Bull opnieuw het derde team of krijgen ze in Canada concurrentie?


De RB13 van Verstappen en Ricciardo komt op het snelle circuit in Canada ongetwijfeld snelheid tekort. Het is natuurlijk niet voor niks dat Red Bull de verwachtingen voor de komende drie races tempert en verwacht dat het lastig wordt. In Canada kunnen ze weleens onder druk komen te staan van teams als Force India en Williams. Beide teams rijden natuurlijk met een Mercedes krachtbron en zullen daar voordeel mee hebben ten opzichte van Red Bull.

Ricciardo boekte in 2014 in Canada zijn allereerste zege uit zijn carrière. Of hij dit huzarenstukje dit weekend kan herhalen? Het lijkt onwaarschijnlijk maar zoals gezegd in Canada is alles mogelijk!

Wat kan Max Verstappen in Canada?


In zijn debuutjaar kwam Verstappen met zijn Toro Rosso niet verder dan een roemloze vijftiende plaats. Vorig jaar behaalde hij met zijn Red Bull een verdienstelijke vierde plek. Een verbetering zou dit jaar een podiumplaats betekenen. Normaal gesproken zal Red Bull weer strijden voor de vijfde en zesde plaats maar met een goede kwalificatie kan Verstappen zomaar eerste rang zitten voor het podium.

Zoals gezegd eindigde Verstappen vorig jaar knap als vierde maar zijn race viel vooral op vanwege zijn gevecht met Nico Rosberg. De Duitser was veroordeeld tot een inhaalrace na zijn aanvaring met Hamilton in de eerste bocht maar zag zijn opmars eindigen bij de Nederlander. Wat Rosberg ook probeerde, het lukte hem niet om Verstappen te passeren. In een alles of niks poging ging het nog bijna mis voor Rosberg, hij spinde maar kon zijn vijfde plek uiteindelijk wel veilig stellen.

In het onderlinge kwalificatieduel staan de heren momenteel gelijk. Dit jaar lukt het Verstappen steeds beter om zijn kwalificatie goed op te bouwen. Dat zal Ricciardo, het kwalificatiebeest bij uitstek, niet lekker zitten. Daar staat natuurlijk tegenover dat Verstappen voor zijn gevoel misschien nog eentje tegoed heeft van zijn team. Het belooft hoe dan ook een spannende strijd te worden binnen Red Bull!

Tijdschema GP van Canada


9 jun 2017    
16:00-17:30 Eerste vrije training  
20:00-21:30 Tweede vrije training  
10 jun 2017    
16:00-17:00 Derde vrije training  
19:00-20:00 Kwalificatie  
11 jun 2017    
20:00 Race
Doordat we in Canada racen, vindt de race pas 's avonds plaats. Dat is dus even wennen!  Ook dit weekend zijn de kwalificatie en de race weer live te volgen via onze live-blog!

 

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen