Voorbeschouwing GP China: Slaat Mercedes terug?

05 apr. 2017 19:00 Redactie

Lukt het Mercedes om terug te slaan en vindt Red Bull aansluiting?


Het team van Mercedes begon in Australië als de grote favoriet aan het nieuwe Formule 1 seizoen. Het was echter niet Lewis Hamilton maar Sebastian Vettel die er met de overwinning vandoor ging. Het betekende de eerste overwinning voor Ferrari sinds anderhalf jaar.

Een gevoelige nederlaag voor Mercedes maar vooral voor Lewis Hamilton die het hele weekend op Albert Park domineerde. Uitgerekend Max Verstappen voorkwam dat Hamilton onbedreigd op de zege af kon rijden. Hij fungeerde als buffer voor Vettel die daardoor net voldoende marge had opgebouwd om voor Hamilton terug op de baan te komen. De zege van Ferrari kwam daarna niet meer in het gevaar. Toch stond Mercedes opnieuw met beide auto's op het podium, daar waar vooral Red Bull met lede ogen moest toezien dat er werk aan de winkel is. Natuurlijk, de wintertesten gaven dit beeld al min of meer aan maar in Australië was Red Bull opgelucht dat Verstappen er uiteindelijk nog een vijfde plaats uitsleepte. Vooral nadat publiekslieveling, Daniel Ricciardo, moest opgeven.

Formule 1 GP van China


De GP van China wordt dit jaar voor de veertiende keer verreden en heeft zich daarmee definitief op de kalender gezet en dat ondanks de vele negatieve berichten in het begin. Met name de lege tribunes waren een doorn in het oog van de FIA maar inmiddels zitten ze redelijk vol. 

In totaal moeten de coureurs 56 ronden afleggen op het Shanghai International Circuit van elk 5,451 km lang. Het circuit telt in totaal 16 bochten en één behoorlijk lange rechte stuk. De team van McLaren en ook Red Bull Racing verwachten op dit deel snelheid tekort te komen. Toch zijn de verschillen in China vaak kleiner dan in Australië.

Voor de eerste vijf races van dit seizoen heeft Pirelli voor alle rijders de bandenkeuze bepaald. In China hebben de coureurs de beschikking over 2 setjes medium, 4 setjes zacht en 7 setjes superzacht.

Vorig jaar betekende de GP van China het begin van het einde van Daniil Kvyat bij Red Bull Racing. De Rus zorgde weliswaar voor de eerste podiumplaats voor zijn team door als derde te eindigen maar zijn aanvaring met Vettel in de eerste bocht kwam hem uiteindelijk duur te staan. Een race later werd de Rus tot zijn eigen verrassing gebeld met de mededeling dat hij zijn seizoen zou vervolgen bij Toro Rosso.

Hoe presteert Max Verstappen tot nu toe in China?


Dat Max Verstappen zich thuis voelt op de baan in China is duidelijk. Al in zijn eerste jaar bij Toro Rosso liet hij duidelijk zien dat hij uit de voeten kan op dit circuit. Destijds moest hij de strijd staken vanwege een motorprobleem. Vorig jaar begon hij als negende aan de race maar viel hij al snel terug naar P20. Een briljante inhaalrace volgde vervolgens waarbij Max na twintig ronden weer terug was op zijn startpositie. Verstappen moest echter nog een keer stoppen waardoor hij opnieuw plekken verloor. Door mooie inhaalacties op Sainz, Alonso en Bottas kwam Max uiteindelijk als achtste over de streep.

Saillant detail is dat het zijn laatste punten zijn geweest die hij in dienst van Toro Rosso scoorde.

Mercedes vs. Ferrari en de mogelijke regenrace


Mercedes zal haar huiswerk na de nederlaag in Australië hebben gedaan en erop gebrand zijn om revanche te nemen. Met Lewis Hamilton heeft het de meest succesvolle F1-coureur van het huidige veld in dienst. De Brit gaat altijd erg goed op het circuit van Shaghai. Het zelfvertrouwen van Ferrari zal na Australië flink zijn gegroeid. In China zal de strijd ongetwijfeld weer tussen deze twee topteams gaan waarbij de kwalificatie wederom een belangrijke rol zal spelen.

Interessant wordt het vooral om te zien of het nog steeds mogelijk is om in China in te halen. Vorig jaar werden we maar liefst op 128 inhaalacties getrakteerd. Wat dat betreft kwamen we er in Australië pover vanaf met slechts vijf inhaalacties.

Voor zondag neemt de kans op regen toe en dat vergroot de kansen van Red Bull Racing en Max Verstappen. De Nederlander weet dat hij nog niet de auto heeft om daadwerkelijk de strijd met Mercedes en Ferrari aan te kunnen maar regen verandert alles. Kan Max er dan net zo'n show van maken als in Brazilië en voor een verrassing gaan zorgen? De weergoden moeten ons dan gunstig gezind zijn.

Daniel Ricciardo zal erop gebrand zijn om zijn kater van Australië weg te spoelen met een goed resultaat in China. Hoewel hij nog niet eerder op het podium stond in China, begint het circuit hem wel steeds beter te liggen. Red Bull brengt de nodige verbeteringen mee naar China waardoor ze misschien al een gooi naar een podiumplaats kunnen doen.

Tijdschema Formule 1 GP China 2017


7 april 2017    
04:00-05:30 Eerste vrije training  
08:00-09:30 Tweede vrije training  
8 april 2017    
06:00-07:00 Derde vrije training  
09:00-10:00 Kwalificatie  
9 april 2017    
08:00 Race
Het wordt opnieuw vroeg opstaan maar hopelijk krijgen we dan net zo'n mooie race voorgeschoteld als vorig jaar. Zowel tijdens de kwalificatie als tijdens de race houden wij jullie weer live op de hoogte van alle ins en outs middels onze live blog.

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen