Voorbeschouwing GP Monaco: Drie keer is scheepsrecht voor Max Verstappen!

22 mei 2017 18:00 Redactie

Houdt Max Verstappen hem dit keer uit de muur?


Dat is eigenlijk de grote vraag voor het aankomende raceweekend. Verstappen en Monaco, ze zijn helaas onlosmakelijk met elkaar verbonden. Natuurlijk, het is sinds een jaartje de thuisbasis van de jonge Nederlander, het is echter ook de enige race waarin Verstappen de finishvlag nog niet heeft gezien!

Ook uitgerekend in Barcelona was het al snel einde oefening voor Verstappen. Een goede kwalificatie waarin hij op eigen kracht Ricciardo versloeg, wakkerde het podiumgevoel weer aan. Zo ver kwam het helaas niet want al na amper 700 meter zorgde Bottas ervoor dat er een vroegtijdig einde kwam aan de aspiraties van zowel Raikkonen als Verstappen. Vorig jaar de grootste sensatie en nu helaas een DNF achter zijn naam. Het hoort er helaas bij.

De GP van Spanje was hoe dan ook een boeiende race. Voor het eerst kwam het dit seizoen namelijk tot een titanenstrijd tussen de twee titelkandidaten Hamilton en Vettel. Uiteindelijk kwam Hamilton als glorieuze winnaar uit deze strijd waardoor het WK ongekend spannend is. Vettel leidt met een voorsprong van slechts zes punten op Hamilton.

De GP van Monaco


Vanaf 1955 maakt de GP van Monaco al onderdeel uit van de Formule 1 kalender. Met recht een klassieker dus. In totaal leggen de coureurs 78 ronden af in de straten rondom Monaco. Elke ronde is zo'n 3,3 km lang. Het bijzondere aan deze race is natuurlijk dat het een stratencircuit betreft. Hier draait het minder om de topsnelheid maar vergt het vooral meer van de concentratie van de rijders. Een foutje, hoe klein ook, wordt onmiddellijk afgestraft. Vooral nu met de bredere auto's wordt inhalen bijna onmogelijk.

Pirelli brengt de softs, de supersofts en de ultrasofts mee naar Monaco. Leuke bijkomstigheid is dat de teams voor het eerst dit seizoen zelf hun bandenselectie bepalen. Red Bull gaat hierbij vol op de aanval en heeft voor zowel Verstappen als Ricciardo maar liefst 11 setjes van de ultrasofts besteld. Beide heren hebben slechts één setje van de supersofts dus tijdens de trainingen zullen ze hier maar weinig gebruik van maken. Mercedes daarentegen is een stuk behoudender en heeft slechts 9 setjes van de ultrasofts besteld.

Vorig jaar vond de race onder natte omstandigheden plaats. Daar is dit weekend helaas weinig kans op. Zoals het nu lijkt wordt het een volop zonnig weekend in het Prinsendom.

Max Verstappen en de GP van Monaco


Over de verrichtingen van Verstappen in Monaco kunnen we kort zijn. In zijn debuutjaar knalde hij achterop de bolide van Grosjean en vorig jaar werkte de Toro Rosso van Sainz als een rode lap en parkeerde Verstappen hem voor de derde maal in de muur. De derde maal? Ja, want ook in de trainingen en kwalificatie had Verstappen de muur al gekust. Al met al heeft hij dus wat recht te zetten. Dat Verstappen als geen ander kan inhalen in de nauwe straten van Monaco dat heeft hij echter ook wel al bewezen.

De strijd tussen Mercedes, Ferrari en Red Bull


Ook in Monaco gaat de strijd vooral tussen Mercedes en Ferrari. Beiden teams zijn dit jaar enorm aan elkaar gewaagd. Toch zou het ook zomaar het weekend van Red Bull kunnen worden. In Monaco is motorvermogen van ondergeschikt belang waardoor Red Bull de grootste uitdager is. Vorig jaar bewees Daniel Ricciardo al dat een zege in Monaco mogelijk is. Een compleet mislukte pitstop waarbij zijn crew niet tijdig klaarstond, zorgde ervoor dat hij genoegen moest nemen met de tweede plek. Niet eerder zagen we de immer breedgrijnzende Australiër zo teleurgesteld op het podium. Wordt dit zijn kans op revanche?

Ook zijn teamgenoot Verstappen zal zinnen op revanche. Niet zozeer vanwege zijn uitvalbeurt in Spanje maar vooral omdat hij in Monaco nog niet de finish heeft gehaald. Een top 5 klassering is opnieuw het doel maar Verstappen zal het ongetwijfeld niet laten om zijn kansen te pakken.

Ook Bottas zal zich na zijn akkefietje in Spanje willen revancheren. Het is ook tevens zijn enige optie om nog enigszins in het spoor te blijven van zowel Vettel als Hamilton. Bottas mag dan vrij rustig blijven maar door de zege van Hamilton in Barcelona wordt de rolverdeling bij Mercedes wel steeds duidelijker.

In de Formule 1 draait het natuurlijk vooral om de kwalificatie maar deze zaterdag spant wat dat betreft de kroon. Inhalen is lastig dus de heren zullen tijdens de kwalificatie echt alles er uit willen halen voor een plek op de eerste startrij.

De kansen voor het middenveld


In Monaco gebeurt altijd wat en dat maakt deze race zo bijzonder. Natuurlijk, de kans bestaat dat het dit jaar een optocht wordt maar de kans is ook groot dat er een verrassende coureur op het podium staat. Zo lukte het Perez vorig jaar om als derde te finishen. Rijden in niemandsland is in Monaco een stuk kleiner omdat de onderlinge verschillen grotendeels wegvallen. Teams als Force India, Williams en Toro Rosso zullen dan ook gebrand zijn op een goede klassering. Maar ook voor McLaren liggen er daadwerkelijk wel kansen in het vorstendom.

De grote vraag bij McLaren is vooral of Stoffel Vandoorne zich dit weekend ontpopt als de tijdelijke nummer één of dat hij voorbij gestreefd wordt door comeback kid Jenson Button.

Tijdschema GP van Monaco


25 mei 2017
10:00-11:30 Eerste vrije training
14:00-15:30 Tweede vrije training
27 mei 2017
11:00-12:00 Derde vrije training
14:00-15:00 Kwalificatie
28 mei 2017
14:00 Race
Traditiegetrouw wijkt Monaco af van de andere races. De eerste twee vrije trainingen vinden namelijk aankomende donderdag al plaats! Vrijdag hebben de heren dan een rustig dagje en kunnen ze zich opladen voor ongetwijfeld een ongekend spannende kwalificatie!
Foto: Formula 1

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen