Voorbeschouwing GP Rusland: Slaat Hamilton terug?

25 apr. 2017 20:31 Redactie

Terug naar Sochi waar de promotie van Max in gang werd gezet


Twee weken geleden werden we in Bahrein getrakteerd op een race met mooie gevechten in het middenveld en waren we getuige van het Bottas-treintje. Bottas kon geen tempo maken en zag zijn eerste potentiële overwinning door zijn vingers wegglippen. Sterker nog, hij kreeg van Mercedes een teamorder om zijn snellere teamgenoot voorbij te laten. Het hielp uiteindelijk niks want de tweede overwinning voor Vettel was een feit.

Vettel leidt inmiddels het klassement met zeven punten voorsprong op Hamilton. Blijft dit ook zo na de GP van Rusland of slaat Hamilton keihard terug? Mercedes was tenslotte de afgelopen jaren heer en meester op het Sochi International Street Circuit. En wat te denken van onze eigen Max Verstappen? In Bahrein lag hij op podiumkoers maar eindigde uiteindelijk in de bandenstapel vanwege een kapotte rem. In Rusland zal hij zinnen op revanche maar kan hij op dit snelle circuit voor een verrassing zorgen?

Formule 1 GP van Rusland


De GP van Rusland staat nog maar sinds 2014 op de Formule 1 kalender. Iedereen ging er automatisch van uit dat Moskou de plek zou zijn waar het moest gebeuren. Dat bleek niet het geval, er werd gekozen voor de Olympische stad Sochi waar in 2014 de Olympische winterspelen werden gehouden. Aankomend weekend staat het echter opnieuw in de belangstelling maar dit keer vanwege de vierde Grand Prix van dit seizoen.

In totaal komen de coureurs 53 keer over start-finish en is elke ronde zo'n 5,8 kilometer lang. Het circuit kent in totaal 18 bochten en is uniek vanwege zijn 90 graden bochten. Vooral bocht 3 kan wat dat betreft weleens een scherprechter zijn. Deze linksdoordraaiende bocht leidt de coureurs om Medals Plaza heen en zal naar verwachting dit jaar vol gas worden genomen. Gaat het goed dan is het voor de coureurs ongetwijfeld een geweldige ervaring maar gaat het mis, dan kan het ook keihard mis gaan. De TecPro- barrière komt dan wel heel snel dichterbij.

Ook voor deze Grand Prix heeft Pirelli de bandenkeuze bepaald. De teams hebben de keuze uit ultrasofts, de supersofts en de softs. Aangezien het circuit bekend staat vanwege zijn lage bandenslijtage gaat Pirelli uit van een éénstopper.

Vorig jaar beleefde Daniil Kvyat uitgerekend op zijn thuiscircuit een dramatisch weekeinde. Hij vloog zowat bovenop de Ferrari van Vettel en dit kwam hem uiteindelijk duur te staan. Hij kreeg na afloop van deze race het bewuste telefoontje van Helmut Marko dat hij de rest van het seizoen zou afmaken bij Toro Rosso. Terug naar het opleidingsteam, terug naar de schoolbanken. De omgekeerde weg bewandelde Max Verstappen. Hij reed in Rusland zijn allerlaatste race voor Toro Rosso en maakt sindsdien in praktische elke race furore.

Hoe presteert Max Verstappen tot nu toe in Rusland?


In zijn debuutjaar ging het eigenlijk best wel goed en legde hij keurig beslag op de tiende plaats. Vorig jaar leek hij af te stevenen op een betere klassering. Hij had zich knap als negende gekwalificeerd en was al vrij snel opgeklommen naar de zesde plaats. Helaas stond hij uiteindelijk met lege handen nadat hij zijn Toro Rosso met motorpech langs de kant moest parkeren. Zijn laatste race voor Toro Rosso eindigde dus enigszins in mineur.

De strijd tussen Mercedes en Ferrari


Ook dit weekend zijn alle ogen gericht op de tweestrijd tussen Sebastian Vettel en Lewis Hamilton. Vettel leidt en bulkt weer van het zelfvertrouwen. Hamilton weet dat Sochi het circuit is waar Mercedes tot nu toe nog altijd oppermachtig is geweest. Hij won hier inmiddels al twee keer maar lukt het hem ook een derde keer?

Ferrari heeft in ieder geval duidelijk progressie gemaakt en vormt absoluut de grootste uitdager van Mercedes. Natuurlijk is het de grote vraag wanneer Red Bull Racing zich in deze strijd gaat mengen. Waarschijnlijk komt Rusland nog te vroeg maar in Bahrein lieten zowel Ricciardo als Verstappen al zien dat het gat kleiner wordt. Sterker nog, als Verstappen niet was uitgevallen dan had Bottas waarschijnlijk kunnen fluiten naar zijn derde plaats.

Daarachter is inmiddels een enorm gat ontstaan naar het middenveld maar in Bahrein lieten de heren zien dat inhalen nog steeds mogelijk is. Dus hopelijk krijgen we opnieuw een mooie race met boeiende gevechten te zien.

Tijdschema GP van Rusland


28 apr 2017
10:00-11:30 Eerste vrije training
14:00-15:30 Tweede vrije training
29 apr 2017
11:00-12:00 Derde vrije training
14:00-15:00 Kwalificatie
30 apr 2017
14:00 Race
We zijn inmiddels toegekomen aan de Europese wedstrijden en dat betekent dat de race plaatsvindt om 14.00 uur. Ook dit weekend kun je alles van de kwalificatie en de race weer volgen via ons live verslag.

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen