Voorbeschouwing GP Spanje: Zorgt Max Verstappen opnieuw voor een sensatie?

09 mei 2017 19:58 Redactie

Begint het Formule 1 seizoen in Barcelona opnieuw?


Inmiddels hebben we vier races gehad en kunnen we de vorige race in Rusland met stip bestempelen als de saaiste race tot nu toe. Geen enkele inhaalacties zagen we en veel coureurs, waaronder Verstappen, reden in niemandsland. Toch werd er in de GP van Rusland geschiedenis geschreven.

Zo was er voor het eerst sinds 2008 sprake van een volledige eerste startrij voor Ferrari. Vettel had daarbij de beste papieren om zijn derde zege van het seizoen te pakken. De Duitser vertrok vanaf pole maar werd bij de start verrast door de brutale Valtteri Bottas. De Fin boekte uiteindelijk in Sotchi zijn allereerste zege uit zijn carrière en gaf daarmee een duidelijk signaal af aan zijn criticasters. Ook Hamilton is inmiddels gewaarschuwd en weet dat hij flink aan de bak moet om de Fin van zich af te houden. Hamilton moet dus niet alleen afrekenen met Vettel, die uitliep in het WK, maar heeft ook zeker gevaar te duchten van zijn nieuwe teamgenoot. Onze eigen Verstappen reed opnieuw een solide race en liet zich vooral bij de start van zijn beste kant zien. Opnieuw werd Ricciardo van zijn dadendrang het belangrijkste slachtoffer. De Australiër mag dan de betere zijn in de kwalificatie, in de race is Verstappen tot nu toe de betere.

De GP van Spanje


De GP van Spanje wordt verreden op het Circuit de Catalunya in de buurt van Barcelona en maakt sinds 1991 onderdeel uit van de  kalender. Het is traditiegetrouw ook het circuit waar het nieuwe Formule 1 seizoen begint met de wintertesten. In totaal gaan de coureurs 66 keer in het rond op het circuit waarbij elke ronde zo'n 4,6 km lang is. Vooral bocht 3 geldt als de grote favoriet bij de coureurs. Het is dan echter wel zaak om goed door de bochten 1 en 2 te komen omdat je anders teveel snelheid verliest voor bocht 3.

Opvallend aan de GP van Spanje is dat het de afgelopen 10 jaar maar liefst ook 10 verschillende winnaars heeft gehad! Een unicum in de Formule 1. Massa, Räikkönen, Button, Webber, Vettel, Maldonado, Alonso, Rosberg en Hamilton wonnen allemaal al eens deze race. Nummer tien is natuurlijk onze eigen Max Verstappen!

Traditiegetrouw komen alle teams met de nodige updates naar Barcelona. Niemand minder dan Niki Lauda, de adviseur van Mercedes, liet al weten dat de rangorde er na Barcelona weleens anders uit kan zien. Eén ding weten we in ieder geval al zeker; Max en Daniel rijden ook in Barcelona gewoon met de RB13! Natuurlijk wel met de nodige updates maar het is geen compleet nieuwe auto zoals door sommigen werd gesuggereerd.

Pirelli stelt voor Spanje voor het eerst dit seizoen de harde compound beschikbaar. Daarnaast hebben de coureurs de keuze uit de zachte- en de mediumcompound. Daniel Ricciardo heeft al laten weten geen fan te zijn van de harde band. Volgens hem wordt het ontzettend lastig om deze band aan het werk te krijgen in Barcelona.

Max Verstappen en de GP van Spanje


Sinds 15 mei 2016 zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wie herinnert het zich niet meer? Het ongeloof over de plotselinge promotie van Verstappen naar Red Bull maakte in eerste instantie plaats voor een lichte hoop op een mogelijke podiumplaats. Een podiumplaats ergens in 2016. Wie had kunnen denken dat Verstappen direct in zijn allereerste race voor Red Bull historie zou schrijven? Natuurlijk, de heren van Mercedes zaten elkaar flink in de haren maar ondanks deze meevaller reed Max een dijk van een race. De manier waarop hij vooral in de laatste ronden met mindere banden Raikkonen afhield, was echt een knap staaltje werk.

Vanaf dat moment twijfelde ook niemand meer aan de beslissing van Red Bull en behoort Verstappen tot het illustere rijtje van Grand Prix winnaars. Of Verstappen dit huzarenstukje dit jaar kan herhalen? Zoals Max zelf lachend zei: "Als er vier uitvallen, win ik de race!"

De strijd tussen Ferrari en Mercedes


Ook in Barcelona zal de strijd ongetwijfeld tussen Ferrari en Mercedes plaatsvinden. Vettel heeft inmiddels zijn voorsprong op Hamilton uitgebreid naar dertien punten. Daarachter volgt Bottas op 23 punten. Op basis van de wintertesten geldt Vettel als de grote favoriet voor de zege in Barcelona. Ferrari was namelijk in maart al ongekend snel op dit circuit. Mercedes is wat dat betreft gewaarschuwd.

Bottas kan natuurlijk geschiedenis schrijven en de unieke reeks van verschillende winnaars in Barcelona voortzetten door hier zijn tweede zege te pakken.

Kan Red Bull zich mengen in de strijd tussen Ferrari en Mercedes?


Net als alle teams komt ook het team van Verstappen en Ricciardo met de nodige updates naar Barcelona. Over een snellere Renault krachtbron kunnen de heren echter nog niet beschikken. Red Bull zal het dus vooral moeten hebben van het eigen aerodynamische pakket. Ongetwijfeld zullen ze hier een sprong mee maken maar of het genoeg is om zich daadwerkelijk met de strijd voorin te bemoeien, is natuurlijk de grote vraag. Ook Ferrari en Mercedes komen met updates.

Hoe dan ook de GP van Spanje vormt vaak de keerzijde in het seizoen van Red Bull. Vaak kent het team een stroeve seizoensstart en dat is dit jaar helaas niet anders. Er wordt dan ook door iedereen reikhalzend uitgekeken naar de GP van Spanje. Een stap voorwaarts betekent dat het vervolg van het seizoen nog heel mooi kan worden. Zo niet, dan zullen Verstappen en Ricciardo het vooral van hun onderlinge strijd moeten hebben.

Tijdschema GP van Spanje


12 mei 2017
10:00-11:30 Eerste vrije training
14:00-15:30 Tweede vrije training
13 mei 2017
11:00-12:00 Derde vrije training
14:00-15:00 Kwalificatie
14 mei 2017
14:00 Race
Het wordt aankomende zondag een druk dagje voor de sportliefhebbers. Pakt Feyenoord zijn eerste landstitel sinds 18 jaar én is Max Verstappen in staat om opnieuw voor een sensatie te zorgen?

Ook dit weekend houden we je van alle ins en out rondom de kwalificatie en de race weer op de hoogte middels ons live-verslag!
Foto: Red Bull Contentpool

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen