Waarom wordt er in Monaco op donderdag gereden?

25 mei 2017 09:33 Redactie

De vraag van de week: Waarom donderdag?


We hebben deze vraag de afgelopen week tientallen keren voorbij zien komen. Racen op donderdag? Hoezo? Of we werden vriendelijk geattendeerd op een fout in ons tijdschema. 'Jullie weten toch wel dat het vrijdag pas de vrije training is?'.

De donderdag van Monaco is een historische. De Formule 1 fans die de sport al jaren volgen zijn niet meer verrast, want er wordt ieder jaar op de donderdagen getraind. Voor het ontstaan hiervan moeten we ver terug de geschiedenisboeken in. In 1929 wordt de allereerste Grand Prix van Monaco verreden. Dat jaar viel de race samen met hemelvaart en werd er besloten om de vrijdag niet te rijden. De bewoners van Monaco zouden zo ook een vrije dag hebben. Aangezien de mensen op donderdag toch vrij waren had het nooit een negatief effect op het bezoeken van de race.

In de loop van der jaren is de GP van Monaco lang niet altijd verreden in het weekend van hemelvaart, bijvoorbeeld het afgelopen jaar. Het tijdschema voor de race is nooit aangepast, sterker nog het wordt volledig benut. Op donderdag de eerste vrije trainingen, op vrijdag een rustdag. Rust in Monaco? Nee, natuurlijk niet. Iedereen die de stad wil ontvluchten is vrij om te gaan, maar de dag staat vol van de festiviteiten.

De rich & famous van over de hele wereld zijn aanwezig in Monaco. Het is zien en gezien worden. Wie heeft de grootste? Prachtige schepen zijn aangemeerd, de duurste auto's rijden over het circuit en de meest exclusieve feesten worden gegeven.

Tijdschema GP van Monaco


25 mei 2017    
10:00-11:30 Eerste vrije training  
14:00-15:30 Tweede vrije training  
27 mei 2017    
11:00-12:00 Derde vrije training  
14:00-15:00 Kwalificatie  
28 mei 2017    
14:00 Race

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen