Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Wat Marchionne’s dood kan betekenen voor Raikkonen én Leclerc

Het leek een gedane zaak. Charles Leclerc, de jongeling die in zijn allereerste Formule 1-seizoen ijzersterk voor de dag komt, zou promoveren van Sauber naar Ferrari. Kind van de rekening kan niemand anders dan Kimi Raikkonen zijn, aangezien kopman Sebastian Vettel tot het einde van 2020 onder contract staat bij de Scuderia.

De overstap van Leclerc is echter ineens op losse schroeven komen te staan. Oorzaak, hoe cru het ook klinkt: het overlijden van Sergio Marchionne. De Italiaan, die tot vorige week aan het roer van de FIAT-Chrysler groep stond en tevens het beleidsbepaler bij Ferrari was, had de Monegask in de smiezen en wilde hem maar wat graag in een Ferrari zetten. Het onderpresteren van Raikkonen – immers, in de vier jaren dat hij Vettel naast zich heeft staat het wat betreft overwinningen 12-0 – werd op de burelen in Maranello hevig bekritiseerd. Bovendien wordt de Fin in oktober 39 jaar oud, rond die tijd viert Leclerc zijn 21 ste verjaardag. Onder de streep is het duidelijk: de laatstgenoemde is Ferrari’s toekomst. Marchionne stond erom bekend knopen door te durven hakken, impopulaire beslissingen te nemen. Wat dat betreft had hij het waarschijnlijk wel aangedurfd om Raikkonen de wacht aan te zeggen, ondanks dat de Ferrari-monteurs met hem weglopen. De Fin is technisch ontzettend sterk onderlegd en kan natuurlijk buigen op een gigantische bak ervaring. Als er ook maar iets mis is met de wagen, dan voelt Raikkonen dat. Hij rapporteert alles aan zijn teamleden en heeft een belangrijke rol in de briefings. Bovendien zorgt de Fin voor de nodige rust in het Italiaanse alfamannetjeskamp. Zijn nuchtere instelling én bijzonder goede band met Vettel werken voordelig. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat het contract van de Fin sinds zijn terugkeer bij Ferrari in 2014, telkens verlengd is.

Het overlijden van Marchionne kan een bepaalde wisselwerking in gang zetten. Ferrari is haar grote leider kwijt, de man die het sportwagenmerk weer winstgevend maakte en de Formule 1-stal terugbracht naar de top. Rust is alles wat het team nu wenst te hebben – het brengen van een jonge hond is in zo’n geval wellicht niet het beste plan. De opvolgers van Marchionne zijn John Elkann en Louis Camilleri. De eerstgenoemde neem de taak als president van FIAT-Chrysler op zich, de tweede gaat aan de slag als directeur van Ferrari. Van Camilleri is bekend dat hij op zeer goede voet met Raikkonen leeft en bovendien veel conservatiever te werk gaat dan Marchionne. Overigens is ook Fernando Alonso bevriend met de nieuwe beleidsbepalers van Ferrari. Het zal toch niet..?

Viaplay
x
Kalender F1 slaat terug op kritiek Verstappen: "Het is niet verplicht"