Welke Formule 1 coureurs zitten er op de wip?

16 mei 2017 10:34 Redactie

Geld maakt niet gelukkig voor de Formule 1 teams


Het seizoen is alweer 5 races onderweg, tijd om de balans op te maken. Vol goede moed begonnen alle teams en coureurs aan het seizoen, maar de lach verdween al snel bij een aantal coureurs.

Welke coureurs zakken er wat ons betreft serieus door het ijs in 2017? 

Voor aan het veld hebben we het al een aantal keer gehad over Kimi Raikkonen. De sleet zit er al een paar jaar op en de Fin is geen partij voor Sebastian Vettel, maar zijn prestaties zijn constant en acceptabel genoeg voor Ferrari. Dat leeftijd niet altijd negatief uitpakt zien we bij Felipe Massa. Tot op heden rijdt de Braziliaan een prima seizoen, ondanks zijn matige race in Spanje.

De problemen zitten voornamelijk achterin het veld, daar waar geld ook een rol speelt.

Lance Stroll


Lance Stroll Foto: Williams F1

De jonge coureur heeft het meer dan moeilijk in de Formule 1. Zijn ervaren teamgenoot Felipe Massa probeert zijn kennis over te brengen en doet zijn best. Voor alsnog heeft het weinig effect, want Stroll kan de Braziliaan niet bijbenen. 

Kan Stroll dan echt helemaal niets? Jawel, er zit zeker een bepaald basistalent in de jonge coureur, maar het is bij lange aan niet genoeg om op dit moment Formule 1 te rijden. Vooropgesteld hadden wij niet de verwachting dat de 18-jarige het kunstje van Max Verstappen zou evenaren, maar we hadden toch wel meer verwacht dat dit. 

In iedere training staat hij ver achter Massa, in de kwalificaties zijn de rondjes zelden foutloos en de races verlopen chaotisch. Juist in Spanje, op bekend terrein, was de verwachting dat Lance een goede race zou kunnen rijden. Afgelopen winter heeft hij er zelfs een dag of vier getest in de nieuwe Williams. Het liep uit op een drama. Zonder aanwijsbare reden werd Stroll laatste op twee ronden. 

Achteraf is het makkelijk praten, maar is het niet beter om Stroll in bescherming te nemen en bijvoorbeeld Felipe Nasr zijn stoeltje te geven? Voor de Canadees komt de Formule 1 nu echt (veel) te vroeg. Ondanks de vele miljoenen van vader Stroll gaat de reputatie van Williams er op deze manier in rap tempo aan. 

Jolyon Palmer


Jolyon Palmer Foto: Renault F1

Als Jolyon op de baan is dan gebeurt er altijd wat! We kunnen zegen wat we willen, maar de Brit brengt wel leven in de brouwerij. Helaas niet op de gewenste manier, want als we Palmer in beeld zien mist de Renault regelmatig wat onderdelen.

In 2016 maakte de zoon van zijn debuut bij Renault. Het seizoen begon ontzettend moeizaam, maar langzaam aan verbeterde Palmer zichzelf en werden zijn prestaties acceptabel. Nico Hulkenberg kwam naar het team, maar andere talenten, zoals Sainz, konden niet losgeweekt worden. Renault hield daarom nog een jaar vast aan de Brit, maar dit seizoen beloont hij het vertrouwen van zijn team niet.

Teamgenoot Nico Hulkenberg is een vaste waarde in de top 10, scoort zijn punten en maakt geen fouten. Bij Palmer staat de teller nog altijd op nul WK-punten en een 5-0 achterstand in het kwalificatieduel. Het gat is vaak ontluisterend groot tijdens de kwalificaties, maar ook tijdens de races weet de Brit zijn teamgenoot niet bij te houden. Hulkenberg werd knap zesde in Spanje, daar waar Palmer tot enkele ronden voor het einde nog laatste lag. Wil Renault meestrijden in de top zes in het WK dan moet er wat veranderen!

Palmer weet zich gesteund door de miljoenen van zijn vader, maar derde rijder Sirotkin kan mogelijk ook wat Russische miljoenen losweken. Hoe lang houdt Renault nog vast aan Palmer? Of herpakt de Brit zichzelf? Met Monaco voor de boeg lijkt het een strijd te worden tussen Stroll en Palmer voor de klapper(s) van het weekend.

Stoffel Vandoorne


Stoffel Vandoorne Foto: McLaren F1

Wat ons betreft de grootste tegenvaller tot op heden. Daar waar het bij Stroll en Palmer om geld draait, heeft deze Belg echt wel talent. Het komt er alleen totaal niet uit! Natuurlijk staat hij meer langs zijn auto dan dat hij kan rijden door alle Honda problemen. Dit geldt echter ook voor Fernando Alonso. 

Daar waar de Spanjaard met regelmaat schittert vliegt Vandoorne er iedere keer in het eerste deel van de kwalificatie uit. Zijn races zijn ook nog niet indrukwekkend en het gat qua tempo is veel te groot met Fernando.

Stoffel en de Formule 1, het is op dit moment nog een ongelukkige combinatie. Voor velen een verrassing, want de Belg beschikt over een serieuze basis en mooie staat van dienst. Wij hopen dat Vandoorne zich in de komende races kan herpakken en veel kan leren van Alonso.

Monaco is een mooi moment om zijn talent te tonen. Het zou zeer pijnlijk zijn als de Belg daar verslagen wordt door invaller Jenson Button. De Brit heeft nog geen meter gereden in de nieuwe McLaren en sinds november niet meer in een F1-auto gezeten. Daarnaast is Monaco de ideale mogelijkheid voor Vandoorne om punten te scoren in de McLaren. De auto is prima en motorvermogen is ondergeschikt in de smalle straten, talent en lef geeft de doorslag.

Foto: F1.com

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen