Welke hordes moet Fernando Alonso nemen voor een succesvolle Indy500?

23 apr. 2017 15:27 Redactie

Kan Fernando Alonso stunten tijdens debuut?


In mei gaat Fernando Alonso voor het eerst deelnemen aan de Indy500. Het lijkt vrij simpel: 200 ronden rijden op een ovaal circuit, maar simpel is het allerminst. Welke hordes moet Alonso nemen om zijn debuut succesvol te laten verlopen?

Binnenkort zal Alonso al gaan trainen in de simulator. Daarnaast zal hij een goede auto onder z'n kont krijgen en heeft hij een heel sterk team om zich heen. Aan het materiaal zal het waarschijnlijk niet liggen, maar dat is ook niet het grootste obstakel.

Het eerste obstakel zal het wennen aan de snelheid zijn. Eerst zal Alonso in een 'rustige' afstelling de baan op worden gestuurd. De wagen zal in het begin veel downforce hebben, waardoor het nog relatief makkelijk zal zijn om de vier linkerbochten door te komen. Gaandeweg het weekend zal de auto steeds agressiever worden afgesteld, waarbij het de vraag is hoe snel Alonso kan wennen aan een nieuwe afstelling. Hoe sneller dat gaat, hoe sneller de wagen zal zijn in de race.

Als Alonso het voor elkaar krijgt om in z'n eentje snel over de baan te scheuren, volgt het volgende obstakel: het rijden in verkeer. Omdat er veel auto's op een korte baan rijden, is het niet gemakkelijk een goed tempo aan te houden. Wanneer je dicht achter een andere auto rijdt veranderen de karakteristieken van je eigen wagen. Alonso zal zich die situatie heel snel meester moeten maken, wil hij niet na de eerste paar ronden al in de muur hangen.

Ook de veranderende weersomstandigheden spelen een grote rol. Door de lange duur van de Indy500 kunnen de weersomstandigheden flink veranderen. Een verandering in temperatuur, windrichting of zelfs de vochtigheidsgraad kan de eigenschappen van de wagen veranderen. Hoewel er tijdens een pitstop wel wat te sleutelen valt aan de afstelling van de wagen, zal de coureur zich in eerste instantie op het circuit moeten aanpassen.

Hoe het weekend voor Alonso ook afloopt, het zal in ieder geval een verrijking zijn voor de relatie tussen de IndyCar en de Formule 1. De Amerikaanse tegenhanger van de Formule 1 is een door vele onderschatte raceklasse, waar veel goede coureurs rijden. Fernando Alonso test in begin mei voor het eerst in een IndyCar-bolide, dan zullen we voor het eerst weten hoe snel de Spanjaard is.

Foto: McLaren F1

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen