© Getty Images/Red Bull Contentpool

Nieuwsoverzicht

Wie zijn de belangrijkste personen rondom Max Verstappen?

10 mrt. 10:00 René Oudman 1 reacties
Max Verstappen begint over een week aan zijn vijfde seizoen in de Formule 1. Wie de Nederlander zelf is mag inmiddels duidelijk zijn: afgaande op zijn sociale media-volgers liegt de populariteit van de Red Bull-coureur er niet om.

Waar Verstappen de Red Bull-Honda uiteindelijk over de finishlijn moet sturen, daar staat een gigantisch team voor hem klaar om mens en machine voor te bereiden op het belangrijkste werk. RacingNews365 pikt de belangrijkste personen eruit.

© Red Bull Contentpool

De touwtjes van het Formule 1-team zijn in handen van Christian Horner (45), de Brit die sinds dag één als teambaas aan Red Bull Racing is verbonden. In het verleden racete Horner zelf, sinds het einde van de vorige eeuw zetelt de Brit aan de andere kant van de pitmuur. Horner overziet het dagelijkse reilen en zeilen van Red Bull Racing.

Zonder Dietrich Mateschitz is er geen Red Bull Racing. De Oostenrijker (74) is oprichter en eigenaar van het energiedrankjesmerk en kreeg het op de plaats waar het tegenwoordig bivakkeert.

De rechterhand van Horner heet Jonathan Wheatley. De 51-jarige landgenoot van de teambaas fungeert als ogen en oren van het team en coördineert onder meer de pitstops. Ook is Wheatley de aangewezen persoon om de communicatie met de wedstrijdleiding te onderhouden.

© Getty Images / Red Bull Contentpool

Hij wordt vaak geprezen als de topontwerper, velen binnen de Formule 1-wereld beschouwen Adrian Newey als een van de meest geniale technische breinen aller tijden. De Brit (60) droeg bij aan liefst tien wereldkampioenschapswinnende wagens, waaronder de vier Red Bulls die Sebastian Vettel naar de kroon stuwden.

De hoofdverantwoordelijke van de RB15 is echter niet Newey, maar de minder bekende Fransman Pierre Waché. De 44-jarige werd aan de vooravond van het vorige Formule 1-seizoen binnen de gelederen van Red Bull Racing gepromoveerd tot technisch directeur.

Paul Monaghan (61) is als geen ander op de hoogte van het wel en wee van de RB15. De Brit doet al jaren dienst als Chief Engineer - Car Engineering. Rob Marshall (50) is eveneens al langere tijd verbonden aan Red Bull Racing en rapporteert zijn bevindingen als Chief Engineering Officer aan Newey en Waché.

Aan de pitmuur zit een Fransman die beter bekend is onder zijn bijnaam Rocky. Guillaume Rocquelin (47) is tegenwoordig het aanspreekpunt van de raceingenieurs, alszijnde het hoofd van de mannen waarmee de coureurs in direct contact staan. Rocquelin overziet beide RB15's.

De race-ingenieur waarmee Verstappen het heeft te stellen, is Gianpiero Lambiase. De welbekende stem die over de boardradio klinkt gedurende de wedstrijden is van de 37-jarige Italiaan. Lambiase en Verstappen werken al sinds de Grand Prix van Spanje 2016, de race die meteen resulteerde in een overwinning, samen.

Niemand kent Verstappens lichaam beter dan diens persoonlijke trainer Jake Aliker (33). Hij zorgt ervoor dat Verstappen de juiste voeding binnen krijgt, de nodige uren maakt met de trainingsapparaten en laat hem weten wanneer welke training benodigd is.

© Getty Images/ Red Bull Contentpool

Pierre Gasly (23) is de belangrijkste tegenstander van Verstappen, de Franse coureur doet vanaf dit seizoen namelijk dienst als de teammaat van de Nederlander. De gouden regel in de Formule 1 luidt dat het verslaan van je collega doorslaggevend is. Daarentegen moeten Verstappen en Gasly op sommige momenten juist hand in hand samenwerken om Red Bull Racing vooruit te helpen.

Achter de schermen verricht Sebastien Buemi (30) beulswerk. De Zwitser, tussen 2009 en 2011 zelf actief in de Formule 1, is al jaren de simulatorrijder van Red Bull Racing. Mocht hij verstek laten gaan vanwege Formule E- of WEC-verplichtingen, dan duikt Jake Dennis (23) of Daniel Ticktum (19) achter het virtuele stuur om Verstappen en Gasly van de benodigde informatie over de auto te voorzien.

In het achteronder van Verstappens Red Bull ligt een motor van Honda, waarover Toyoharu Tanabe de verantwoordelijkheid draagt. Als de krachtbron naar behoren presteert, mag de 58-jarige Japanner zich op de borst kloppen. Gaat het echter niet zoals gehoopt, dan is Tanabe de eerste persoon die op het matje wordt geroepen.

© Red Bull Contentpool

Drie van de belangrijkste mannen in de loopbaan van Verstappen, zo niet de drie belangrijkste, zijn natuurlijk vader Jos Verstappen (47), manager Raymond Vermeulen (47) en Red Bull-talentwatcher Helmut Marko (75). Vader Jos begeleidt zijn zoon al sinds diens eerste stappen in de karting, Vermeulen is al ruim twintig jaar nauw betrokken bij de Verstappens. De Oostenrijker Marko - die in 1971 de prestigieuze 24 uur van Le Mans won, samen met Gijs van Lennep - heeft sinds 2014 grote invloed op de jongeling.

Een viertal vrouwen maakt het plaatje compleet. Moeder Sophie, zus Victoria, vriendin Dilara en persdame Vicky begeven zich met enige regelmaat rondom hun zoon, broer, vriendje en collega.

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen