Wordt Adrian Newey de wonderdokter van Red Bull?

18 mei 2017 14:30 Redactie

Topontwerper Adrian Newey moet Red Bull omtoveren tot winnende bolide


De wonderdokter van Red Bull, gaat dit de titel worden die Adrian Newey later dit seizoen mag voeren? De topontwerper moet van de RB13 van Max Verstappen en Daniel Ricciardo weer een winnende auto maken.

De verhalen vanuit Red Bull kennen we inmiddels al. Het team nam een verkeerde afslag, had problemen met de windtunnel etc. etc. Stuk voor stuk mooie excuses, maar met excuses win je geen races. Feit is dat na vijf races het gat nog altijd zeer groot is met Ferrari en Mercedes.

Adrian Newey is om die reden op dit moment als reddende engel voor het team opgeroepen. De topontwerper won in het verleden talloze wereldtitels met Williams, McLaren en Red Bull. De laatste jaren houdt Newey zichzelf een deel van zijn tijd bezig met Red Bull en met andere projecten. Een voorbeeld daarvan is de hypercar die ontwikkeld werd in samenspraak met Aston Martin.

Christian Horner noemt Newey een 'soort van dokter'. In Spanje stond de ontwerper in de pitbox, zijn gezicht stond strak en zijn hersens waren volop bezig met het analyseren van data en het vertalen van problemen naar mogelijke oplossingen.

"Adrian heeft veel geluisterd naar onze engineers en coureurs. Hij was net een dokter. De coureurs konden bij hem terecht met hun feedback en hij gebruikt deze voor het ontwikkelen van de auto."

Er was de laatste weken veel te doen omtrent de rol die Newey heeft gespeeld in het ontwerp van de RB13. Die rol is wat ons betreft altijd duidelijk geweest: Red Bull gaf Newey de vrijheid om de helft van zijn tijd te besteden aan andere projecten. 

Na de tegenvallende resultaten wordt dit voorlopig teruggedraaid. "Sinds de wintertest hebben we zijn betrokkenheid omhoog geschroefd en dat blijft voorlopig zo."

"Adrian besteedde 50% van zijn tijd in het afgelopen jaar aan Red Bull, maar was altijd betrokken bij het proces. Zo was hij bij alle meetings van het designteam."

Newey vormt onderdeel van het designteam, maar is wel een van de belangrijke pionnen binnen Red Bull. Het is echter te makkelijk om te roepen dat de RB13 een betere auto was geworden als er meer betrokkenheid was geweest vanuit Newey.

"We werken hard en doordat de regels nog zo nieuws zijn kan je makkelijker tijd goedmaken. Alles wat we dit seizoen leren is tevens erg belangrijk voor volgend seizoen. We geven niet op en blijven pushen," laat Horner weten.

De grote vraag is of de RB13 nog opgelapt kan worden. In dat geval wordt Newey de wonderdokter van Red Bull. Het zou ook een mooi moment zijn om de critici de mond te snoeren. Is de topontwerper nog langer de beste ontwerper van de Formule 1? 

Foto: Red Bull Contentpool

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen