Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Zo vader zo zoon: Formule 1-coureurs met racende vaders

De autosportwereld is doorspekt met namen die bij meerdere generaties fans belletjes doen rinkelen. Niet zelden treden de kinderen van Formule 1-coureurs namelijk in de voetsporen van de vader. Max Verstappen is daar slechts één voorbeeld van.

Overigens was lang niet elke 'zoon van' even succesvol als zijn vader. In andere gevallen presteerde de tweede generatie juist beter dan de eerste generatie. Het is echter slechts twee keer voorgekomen dat zowel de vader als de zoon wereldkampioen werden.

Damon Hill

Hij was de eerste 'zoon van' die net als zijn vader F1-wereldkampioen werd. Damon deed het 1996 met Williams, vader Graham ging hem in 1962 en 1968 voor. Graham Hill overleed veel te vroeg in 1975, toen zoon Damon nog maar vijftien jaar oud was.

Nico Rosberg

Vader en voormalig wereldkampioen Formule 1 Keke Rosberg was er in 2016 wel bij toen zoonlief Nico Rosberg de kampioensbokaal in de lucht mocht houden. Rosberg had met één titel zijn ultieme doel behaald en zei de Formule 1 direct vaarwel. Zo blijft hij steken op hetzelfde aantal titels als zijn vader. Keke won in 1982 met Williams de titel.

Max Verstappen

Max Verstappen mag zichzelf nog geen wereldkampioen Formule 1 noemen, zijn vader Jos Verstappen evenmin. Beiden zijn desondanks uit hetzelfde racehout gesneden en mooi is dat Max zijn vader in 2016 afloste als de meest succesvolle Formule 1-coureur van Nederlandse bodem. Waar de teller van de voormalig Benetton- en Arrows-coureur bleef steken op twee podiumplaatsen, heeft Max reeds negen overwinningen op zijn naam staan.

Kevin Magnussen

Kevin Magnussen is al jaren een vaste waarde in de Formule 1, al verlaat hij eind dit jaar de sport. Vader Jan Magnussen werd ooit binnengehaald als hét grote talent, men kwam superlatieven tekort om hem als coureur te typeren. Na anderhalf seizoen voor middenmoter Stewart GP viel het doek voor de Deen, die werd vervangen door niemand minder dan Jos Verstappen. Jan heeft overigens over zijn verdere racecarrière niets te klagen, hij maakte als Chevrolet-fabriekscoureur jaren furore in de GT-racerij.

Mick Schumacher

Mick Schumacher wordt de derde Schumacher in de Formule 1. Als zoon van F1-legende Michael Schumacher heeft hij grote schoenen om te vullen. In 2021 maakt de Duitser zijn debuut in de koningsklasse van de autosport, bij Haas F1. Mick komt uit een echte racefamilie, want ook oom Ralf schopte het succesvol tot de Formule 1.

Christian Fittipaldi

De man met de kenmerkende 'druppelhelm' wist nooit echt te schitteren in de Formule 1, net zo min als vader Wilson Fittipaldi, overigens. Het was oom Emerson die in de koningsklasse van de autosport de eer hoog hield door in 1972 én 1974 met de wereldtitel aan de haal te gaan.

Jacques Villeneuve

De familie hierboven maakte ook furore in de Amerikaanse IndyCar Series, iets wat ook Jacques Villeneuve over zichzelf mag zeggen. Sterker nog, in slechts zijn tweede jaar (1997) in de Formule 1 greep hij de titel, twee jaar na zijn IndyCar- en Indy 500-zeges, iets waar zijn alom geliefde vader Gilles Villeneuve nooit in slaagde. De Canadees overleed in 1982 aan de gevolgen van een horrorcrash op het Belgische circuit van Zolder en zag zijn zoon nooit schitteren.

David Brabham

David Brabham kende in de langeafstandracerij aanzienlijk meer succes dan in de Formule 1. De Australische zoon van voormalig wereldkampioen Jack Brabham kwam begin jaren '90 uit voor meerdere kleinere teams. Zo was hij onder andere de teamgenoot van Roland Ratzenberger toen de Oostenrijker in San Marino 1994 dodelijk verongelukte.

Michael Andretti

Als je in de Formule 1 debuteert als de teamgenoot van een icoon als Ayrton Senna, is het niet eenvoudig je in positieve zin te onderscheiden. Michael Andretti reed in 1993 dertien races voor McLaren, maar tegen het einde van het seizoen werd besloten de samenwerking stop te zetten. Vader Mario Andretti hield het met 131 Grands Prix langer vol en op zijn cv prijkt bovendien de F1-wereldtitel van 1978.

Kazuki Nakajima

Kazuki Nakajima behoort tot de laatste generatie Japanse Formule 1-coureurs die net niet hebben weten door te breken in de Formule 1. Vader Satoru Nakajima, ooit teamgenoot van Ayrton Senna bij Lotus, zag net als zijn zoon het Formule 1-podium nooit. Wel was hij de eerste Japanner ooit die punten scoorde in de koningsklasse van de autosport.

Bonus: Pietro Fittipaldi

Pietro Fittipaldi valt tijdens de Grand Prix van Sakhir in 2020 in voor de geblesseerde Romain Grosjean. De Braziliaan is niet 'de zoon van', maar juist de kleinzoon van Emerson Fittipaldi, die in 1972 en 1974 wereldkampioen Formule 1 werd. Romain Grosjean overleefde een horrorcrash tijdens de GP van Bahrein. Max Verstappen was allerminst onder de indruk van Alexander Albon en voert de druk op Red Bull op. Dit en meer in de F1-podcast van RacingNews365 met Tom Coronel, Ruud Dimmers en host Thomas van Groningen, die hieronder is te beluisteren.

Viaplay
x
Max "Wolff zei tegen Verstappen: 'Neem Marko mee naar Mercedes'"