Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Oscar Piastri

Achtbaanrit Piastri komt ten einde: rookie geeft zichzelf schouderklopje

Oscar Piastri blikt terug op zijn eerste jaar in de Formule 1. Hij heeft veel geleerd tijdens zijn eerste jaar bij McLaren, wat vol zat met hoogte- en dieptepunten voor zowel het team als de jonge Australiër.

Piastri Abu Dhabi
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Gedurende zijn eerste jaar in de koningsklasse haalde Oscar Piastri 97 kampioenschapspunten voor het team van McLaren, en met een negende eindpositie in het algemene klassement is de Australier bovendien de best gefinishte rookie van het 2023-seizoen. Om een beeld te vormen: Max Verstappen behaalde in zijn debuutjaar 49 kampioenschapspunten voor Torro Rosso, al bestond dit seizoen uit 19 races.

Hij mag tevreden zijn over zijn debuutjaar, en dat is Piastri ook: "Het was absoluut een fantastisch seizoen", zo begint hij tegenover de pers, waaronder RacingNews365. "Er waren veel hoogtepunten, en die had ik niet kunnen behalen zonder het team en hoe ze de auto hebben verbeterd. Dus ik moet ze veel krediet geven. Maar ik mag ook mezelf wel een schouderklopje geven, denk ik, want ik moest gedurende die momenten ook presteren. Als het aan mij ligt is dat mijn trotste moment."

"Ik heb praktisch elke situatie meegemaakt, behalve een kampioenschapsgevecht"

Het was een seizoen van vele hoogte-en dieptepunten voor het team. McLaren begon slecht, met een flinke achterstand op de rest van het veld, maar wist met upgrades de bolide weer hoger in de tijdenlijst te krijgen. "Het was absoluut een grotere achtbaanrit dan ik verwacht had. Ik wist dat er ups en downs zouden zijn, maar niet zo dat de start van het seizoen zo down zou zijn en het einde van het seizoen zo up." Dat neemt niet weg dat de McLaren-coureur ontzettend veel van dit seizoen geleerd heeft: "Ik heb praktisch elke situatie meegemaakt, behalve dan het kampioenschapsgevecht. Het was een goed jaar op het gebied van kennis opdoen, ook voor het team. We leerden hoe we vooraan weer kunnen meedoen, wat spannend is, want we zijn tien jaar niet in die positie geweest."

Hij noemt de GP van Engeland o.a. als voorbeeld: "In Silverstone klommen we omhoog met een competitieve auto, en ik kon er het meeste uithalen. En dan Japan, niet mijn beste race maar genoeg om het eerste podium te scoren. En in Qatar hadden we voor het eerst dit gehele jaar de mogelijkheid om wat te winnen, en daar zijn we voor gegaan. Dus ik kan daar heel trots op zijn."

"Er zijn mensen die in hun gehele carrière niet de kansen krijgen die ik heb gehad"

"Er waren natuurlijk lastigere weekenden, en er zijn nog steeds dingen waar we aan kunnen werken. Er is een heel seizoen, en je wint geen kampioenschappen met één of twee goede weekenden. Ik weet dat van mijn carrière als junior. Dus het is de taak om dat meer te laten gebeuren."

Concluderend kan Piastri alleen maar positief vooruitkijken naar 2024. "Het is dus fijn om weer dit soort gesprekken te kunnen hebben, om de verschillende scenario's door te nemen. En persoonlijk is het een privilege om vooraan te mogen vechten. Er zijn mensen die in hun gehele carrière niet de kansen krijgen die ik gehad heb de laatste 22 races. Dus ik ben erg dankbaar daarvoor. En ik kijk uit naar de jaren die komen, en hopelijk kunnen we meer doen."

De verwachting voor de jonge coureur en het team is dat ze volgend jaar nog competitiever kunnen zijn: "Maar ik ben er zeker van dat Ferrari en Mercedes hetzelfde idee hebben. Dus we gaan absoluut ons best doen en proberen het jaar beter te starten dan dat we dit jaar gedaan hebben. Want voor mezelf voelt het alsof ik nu veel meer ervaring heb, en hopelijk kan ik dat gebruiken voor de positie waar we ons dan in bevinden", zo sluit Piastri positief zijn seizoen af.

Mis niets van het F1-seizoen 2024 en download de F1-kalender eenvoudig voor jouw smartphone of PC.

Download de F1-kalender

Praat mee!

Viaplay
x
Breaking Red Bull gewaarschuwd voor vertrek Verstappen bij aanblijvende onrust