Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Liam Lawson

Alle lof voor Lawson na inhaalacties op Verstappen en Leclerc

Onverwacht instappen in een onderpresterende auto op een uiterst lastig circuit, terwijl het met vlagen pijpenstelen regent én enkele van je voorgangers met de harde hand de deur werden gewezen? Liam Lawson deed het. De Red Bull-protegé kende een nagenoeg foutloos weekend in Zandvoort en finishte zelfs voor zijn teamgenoot. Het RacingNews365-podcastpanel is onder de indruk van de jonge coureur.

Lawson Zandvoort Sunday
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © RN365/Michael Potts

In de tweede vrije training voor de Grand Prix van Nederland crashte Daniel Ricciardo op ongelukkige wijze. De Australiër moest uitwijken voor landgenoot Oscar Piastri en belandde in de muur, waarna zijn handen de klap opvingen. Het gevolg? Een breuk in de hand van The Honey Badger. Ricciardo's raceweekend zat erop: hij werd vanaf de zaterdag vervangen door Liam Lawson.

Lawson stapte zonder enige vorm van echte voorbereiding in de AlphaTauri, en dat onder verre van ideale omstandigheden. Het was onder meer om die reden dat de jonge coureur maar één doel had, stellen Tom Coronel, Ruud Dimmers en Joris Mosterdijk in de RacingNews365-podcast: de finish halen.

Mosterdijk: "Als hij die auto gewoon heel over de finish had gebracht, had hij gewoon een perfect weekend gehad. Alles wat daarbij zou kunnen komen, een inhaalactie, een positie winnen, dan was dat mooi meegenomen. Dat was denk ik gewoon die missie die hij kreeg, toch?"

"Je mocht helemaal niks verwachten van Lawson", zegt Dimmers. "Ik bedoel: nog nul Formule 1-races op zijn naam, hij had eigenlijk nog bijna nooit in zo'n ding gereden."

Buiten het feit dat Lawson zijn AT04 op de baan hield in uitdagende omstandigheden, toonde de Nieuw-Zeelander meerdere malen spierballen. Zo haalde hij onder andere Charles Leclerc in, niet de minste naam. "Toen hij met Leclerc aan het vechten was, had ik echt zoiets van: Huh?! Wat is hier aan de hand?!", aldus Coronel.

"Dat vond ik wel ballen tonen"

Dimmers gaat verder: "Plus, Tom, dan nog iets: wat jij waarschijnlijk hebt gemist: hij unlapte zichzelf bij Max Verstappen. Ik denk dat een aantal bochten naderhand iemand over de radio riep: 'dat is Max, dat is Max, laat die er maar gauw voorbij.' Dat vond ik wel ballen tonen. Gewoon zo van, 'nou ja, ik haal je wel in, ik blijf er niet achter.' En hetzelfde met Leclerc."

Met die laatste zin doelt Dimmers op de actie van Lawson in ronde 41. De Red Bull-junior haalde zijn Ferrari-rivaal in bij het aanremen van bochtencombinatie 11-12, de Hans Ernst-chicane.

"Bij Leclerc vergaloppeerde hij zich wel even", reageerde Coronel. "Hij was even niet slim genoeg met de DRS. Het ging puur instinctief: nu die auto voorbij, en Leclerc ging hém weer voorbij door de die tweede DRS op het rechte stuk. Maar het is wel mooi om te zien dat iemand zich aan het ontwikkelen is. Je ziet dat dit een toekomstig F1-coureurtje gaat worden. Dat is gewoon een feit."

Lawson hield zijn hoofd knap boven water

Dimmers benadrukt nogmaals dat Lawson zijn nette Grand Prix-optreden niet zo maar in zijn schoot geworpen kreeg. "Normaal heb je dat je jezelf in alle rust een beetje kunt voorbereiden. Of je stapt in en je hebt een vrije training en een kwalificatie in het droog. Nou, spetter spieter spater, alles viel voor hem letterlijk in het water. Ik denk dat hij tien rondjes in het droog heeft gereden. En ik weet niet hoe goed hij Zandvoort kende, maar het is niet zo'n heel makkelijk baantje om hard te gaan volgens mij."

"Hij kon een beetje knokken en reed niet moedersziel alleen achteraan. We hebben weleens coureurs gezien die bij een debuut gewoon helemaal verzopen. Daarnaast reed hij eigenlijk gewoon in de slechtste auto." Dimmers sluit af: "Ik vind dat hij het écht lekker deed in de race."

Beluister de gehele podcast in de player hieronder!

Ook interessant:

Max Verstappen de enige echte koning van Zandvoort

Wát een Formule 1-weekend hebben we achter de rug. Het was mooi, mooier, het mooist en wat gebeurde er een hoop om over na te praten. Dat doen Tom Coronel, Ruud Dimmers en Joris Mosterdijk dan ook.

Formule 1 GP Nederland 2023 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Red Bull Verongelijkte Marko onthult gigantische schadepost na megaklapper Perez