Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Alpine F1 Team

Alpine treurt niet om verlies Renault: "Willen de beste motor"

Alpine zal per 2026 niet langer door het leven gaan als fabrieksteam, maar als klantenteam van waarschijnlijk Mercedes. Toch lijkt men in Enstone niet echt wakker te liggen van het verlies van de eigen motor.

Oliver Oakes Flavio Briatore
Interview
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Na lang beraad heeft de Renault Groep besloten dat het na 2025 geen eigen F1-motor meer zal gaan bouwen. De fabriek in Viry-Châtillon wordt omgebouwd tot een high-tech campus, waar Formule 1 niet langer deel van uit maakt. 

Dit heeft uiteraard tot woede geleid onder het personeel van de fabriek. Via een verklaring liet het bedrijf weten de beslissing te betreuren en beschuldigde het CEO Luca Di Meo en het bestuur ervan het personeel op talloze manieren in de steek te hebben gelaten. Teambaas Oliver Oakes kwam gelijk in een hoop tumult terecht toen hij eind juli bij Alpine in dienst trad.

In een exclusief interview met RacingNews365 vertelt Oakes hoe de beslissing tot stand is gekomen: "Iedereen binnen het team heeft veel bewondering en respect voor de mensen in Viry. Ik denk, wreed genoeg, dat ik als teambaas gewoon de beste motor wil hebben en wil racen. Dat is waar het om draait."

Renault is al sinds 1977 betrokken bij de F1, als teameigenaar of motorfabrikant, op een onderbreking van twee jaar halverwege de jaren 80 na. De beslissing maakt een einde aan wat eind volgend jaar bijna 50 jaar geschiedenis voor Renault en de F1 zal zijn. Toch lijkt Oakes niet zo rouwig om het aanstaande verlies van de eigen motor: "Ik zou zeggen dat Viry en Enstone een grote geschiedenis hebben," aldus Oakes. Maar ik zou ook zeggen dat het niemand iets uitmaakt wat er onder de motorkap zit als je wint - en dat bedoel ik heel netjes."

We verloten maar liefst 10 schaalmodellen en 10 caps onder onze YouTube-abonnees! Maak nu kans op één van deze prijzen door je te abonneren op ons YouTube-kanaal én te reageren onder de video via de onderstaande knop.

Abonneer, reageer en win!

Interviews RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x