Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Alpine verklaart ingrijpende reorganisatie Formule 1-team

Laurent Rossi, CEO van Alpine, vertelt in een exclusief interview met RacingNews365 over de herstructurering van het team en de impact die deze reorganisatie hopelijk zal hebben op de het Formule 1-team.

Alpine kondigde op donderdag aan dat Otmar Szafnauer de nieuwe teambaas zal worden van het Franse Formule 1-team. Daarnaast komt Bruno Famin binnenkort over van de FIA. Hij wordt de nieuwe baas van de motorfabriek van de renstal. RacingNews365 heeft begrepen dat Famin in maart al aan de slag kan gaan bij Alpine omdat hij in zijn functie bij de FIA niet in aanraking kwam met gevoelige teamgegevens. Famin hoeft dan ook niet met onvrijwillig verlof, iets wat veel engineers in de Formule 1 wel moeten als ze overstappen naar een ander team. Szafnauer zal waarschijnlijk ook al voor de seizoenopener in Bahrein beginnen in zijn rol als teambaas bij het team van Alpine, al zijn de gesprekken met Aston Martin nog gaande. Deze nieuwe benoemingen komen na het vertrek van Marcin Budkowski als teambaas en viervoudig wereldkampioen Alain Prost als adviseur van het team.

Szafnauer krijgt tijd om mening te vormen

In een exclusief interview met RacingNews365 gaat Rossi in op de ingrijpende veranderingen bij Alpine. Hij heeft er vertrouwen in dat de komst van Szafnauer en Famin voor stabiliteit kan zorgen in het team. "Ik denk dat dit een antwoord is op alle vragen die mensen wellicht hadden", zegt Rossi. "Misschien komen er naar verloop van tijd nog meer veranderingen, maar wat het topmanagement betreft, denk dat dit is het is. Onder leiding van deze mensen zullen we het team hier en daar wat proberen te versterken, maar daar zal het dan ook bij blijven." Szafnauer krijgt van Rossi veel tijd en vrijheid om te doen wat hij wil. "Otmar zal uiteraard zijn mening moeten vormen. Hij heeft me verteld dat hij zijn tijd zal nemen om het team te analyseren. Als hij veranderingen doorvoert, zal dat ook later zijn."

Rossi focust op zaken buiten F1

De interne veranderingen van Alpine hebben ook als 'doel' dat Rossi genoeg tijd krijg om na te denken over andere aspecten van de Alpine-organisatie. Hij gaat zich met name focussen op de personenauto's, geeft de Fransman toe. "Vorig jaar was ik heel erg betrokken bij de Formule 1-tak om twee redenen. In de eerste plaats moest ik het begrijpen, beoordelen en analyseren. En de andere reden is eerlijk gezegd omdat ik erin ben gestapt om enkele tekortkomingen te compenseren", legt de CEO uit. De Fransman gaat nu meer van bovenaf het team aansturen. "Nu ga ik terug naar wat een CEO-rol zou moeten zijn, waardoor wat minder bovenop de actie zit. Ik zal er nog steeds zijn, je zult me nog steeds zien bij de Grands Prix. Maar misschien niet meer bij allemaal en misschien niet van donderdagavond tot zondagavond. Ik kon niet echt blijven doen [wat ik aan het doen was], dat zou ten koste gegaan zijn van de rest." Rossi voegt er aan toe dat de timing 'goed' is voor Alpine. De autofabrikant wil namelijk in 2024, '25 en '26 nieuw auto's uitgaan brengen, waaronder een elektrische SUV met 400 pk. "We hebben nu de tijd om die auto's te ontwikkelen, ze te bouwen en het dealernetwerk uit te breiden. Nu dat de F1-tak geregeld is, kan ik me daarop richten. Ik ben de zaken weer in evenwicht aan het brengen", aldus de CEO van Alpine.

Viaplay
x
Verstappen Verstappen geëerd met plekje in uiterst exclusieve wereldlijst