Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
F1 nieuws

Als volwassen mannen huilen - Dat had chiquer gekund, Red Bull!

"De cockpit is een plek die zoveel jaren zo vertrouwd heeft gevoeld. Ik wilde het moment koesteren."

Het zijn de woorden van Daniel Ricciardo die uitlegt waarom hij na de GP van Singapore net wat langer bleef zitten dan anders. Het zijn de woorden van iemand die niet woordelijk mag bevestigen dat hij zojuist zijn laatste race heeft gereden. Het zijn de woorden van iemand die door zijn werkgever geen eervol afscheid gegund wordt.

Als je dan toch gedurende het seizoen afscheid neemt van een coureur met zijn staat van dienst - want ongeacht de laatste seizoenen spreekt zijn cv voor zich - communiceer daar dan transparant over. Laat die achtvoudig GP-winnaar die spotlight pakken en zijn dankwoord uitspreken als hij daar behoefte aan heeft. 

Láát hem gewoon reageren, of moeten we het straks doen met 5 regels tekst in een lousy persbericht waarvan we al wisten dat dat ging komen? Shame on you, Red Bull! Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat dit chiquer opgelost had kunnen worden. Credits voor Ricciardo dat hij op die manier loyaal en diskreet bleef naar zijn werkgever toe. Het tekent de professional die Ricciardo is, ook al wordt dat vaak vergeten, juist door die enorme lach.

Want niet alleen gaf Ricciardo Red Bull jarenlang een gezicht, hij gaf Red Bull ook die lach, de gulste die je je kunt voorstellen. Het was diezelfde lach die als een waterig zonnetje door te tranen van de zondag heen bleef breken. Tranen die we niet kennen van Ricciardo en daardoor juist zo sprekend waren. Tranen die als reactie enkel nieuwe tranen opwekten. In ieder geval wel bij ondergetekende. 

Het maakte de interviews van de zondag prachtig om te zien, maar ook zo wrang. Was zijn comeback het gedroomde sprookje? Nee, zeker niet en hij zal zelf de eerste zijn om dat toe te geven, maar had dit verhaal niet evengoed een happy end verdiend? Op zijn minst een eervol end? Moet je je eens voorstellen dat hij in Austin tegen alle verwachtingen in opnieuw in de auto zit. Waar zijn we dan getuige van geweest? In alle gevallen was het een ongemakkelijke vertoning met Ricciardo als zowel leidend als lijdend voorwerp.

Ik was zo iemand die hoopte dat Ricciardo nog een keer kon slagen bij Red Bull, gewoon omdat die tijden naast Max Verstappen zo leuk waren. Was het tegen beter weten in verlangen naar vervlogen tijden? Misschien wel, zowel voor hem als voor mij. Dus nu dan toch en twee jaar geleden zeiden we het al eens. Maar nu, deze tweede keer, zal het waarschijnlijk voorgoed zijn. Het ga je goed, Daniel, ik zal je missen.

Ook interessant:

Vloekende Verstappen zet F1 op scherp én op stelten

De Formule 1 was in rep en roer na de taakstraf voor Max Verstappen voor het gebruik van een vloekwoord. Iedereen vindt er wat van en vrijwel iedereen is op de hand van Verstappen. Voer voor discussie, een discussie die we ook in een kakelverse podcast 'gewoon' voortzetten.

Bekijk je de podcast liever op Youtube, dat kan hier!

Praat mee!

Viaplay
x
Max Italiaanse media roepen Verstappen uit tot 'winnaar' GP Singapore